© ISOPIX

Al zeven vrouwen zeggen dat Bush senior hen ongewenst aanraakte. Toch wordt hij waarschijnlijk niet vervolgd

Voormalig Amerikaans president George H. W. Bush (93) is nu al door zeven vrouwen beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Terwijl de getuigenissen tot nu toe allemaal gingen over de periode na zijn presidentschap, wordt hij nu ook beschuldigd van feiten terwijl hij president was.

adb

Sinds actrice Heather Lind enkele weken geleden vertelde dat Bush senior haar ongepast had aangeraakt, kwamen verschillende andere vrouwen naar buiten met hun verhalen over ongewenste intimiteiten door de voormalige president. Onder hen Roslyn Corrigan, die in 2003 amper 16 jaar was, en actrice Megan Elizabeth Lewis in 2009. De laatste beschuldiging gaat over een incident in april 1992, toen Bush nog president was.

De feiten zijn gelijkaardig aan die van de andere getuigenissen: Bush zou de vrouw – die niet bij naam genoemd wordt – aangeraakt hebben tijdens een fotomoment, in dit geval tijdens zijn campagne om herverkozen te worden. “We gingen dichter bij elkaar staan voor een groepsfoto en hij kneep me in de billen”, vertelt ze aan CNN. Ze zegt dat ze zichzelf vertelde dat het waarschijnlijk een ongeluk was, maar dat de recente beschuldigingen tegen Bush haar het incident in een ander licht doen zien hebben.

Voor het aanraken zonder toestemming riskeert Bush in principe boetes of zelfs een celstraf. Als hij vervolgd zou worden, tenminste. Want op één na alle gevallen zouden intussen verjaard zijn. En het slachtoffer van het ene incident dat nog niet verjaard is – waarbij Bush vorig jaar de billen van actrice Jordana Grolnick zou vastgegrepen hebben – vertelde aan persagentschap AP dat ze niet van plan is om de voormalige president aan te klagen.

© ISOPIX

Er is voorlopig dan ook geen indicatie dat de 93-jarige voor de rechter gedaagd zal worden. Volgens advocaten zou een rechtszaak bovendien weinig succes op slagen hebben: “Je zou een 93 jaar oude man in een rolstoel die een voormalige president is vervolgen”, aldus Toby Shook. “Ik betwijfel of je ooit een jury zou vinden die hem zou willen veroordelen.”

Al kan niet iedereen zich daarin vinden. “Al de focus ligt op: ‘Hij is oud’”, aldus de vrouw die het recentst getuigde. “Oké, maar hij was niet zo oud toen het met mij gebeurde.”

De oud-president heeft via zijn woordvoerder intussen meermaals zijn verontschuldigingen aangeboden “aan iedereen die hij beledigd heeft”. “Die aanrakingen waren goedbedoeld. Sommigen zien het als onschuldig, anderen duidelijk als ongepast. Maar George Bush heeft het simpelweg niet in hem om opzettelijk iemand van streek te maken”, aldus de woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER