Politie weet wie de relschoppers van Brussel zijn: “Nog geen 18 jaar en een strafblad om u tegen te zeggen”

De politie weet wie de relschoppers zijn die vorige woensdag keet schopten bij de Munt: “Ze kwamen al verschillende keren met de politie in aanraking. Een aantal onder hen heeft een strafblad om U tegen te zeggen”, klinkt het.

adm

“Ja, wij kennen de jongens die woensdagavond rellen zijn beginnen schoppen aan de Munt. Niet persoonlijk, maar iedereen weet wie zij zijn. Leeggangers, die geen kans onbenut laten om de confrontatie op te zoeken met de politie en om vernielingen aan te richten”, vertellen twee tienermeisjes. “Het waren, net zoals wij, jongeren met een Marokkaanse achtergrond. Maar dat wil niet zeggen dat wij ook zijn zoals hen.”

31 aanhoudingen

Niet enkel hun leeftijdsgenoten, maar ook de politie zegt te weten wie de aanstekers van rellen bij de Munt waren. Woensdagavond werden 31 administratieve arrestaties verricht. Vier minderjarigen werden gerechtelijk aangehouden en verschenen gisteren al voor de jeugdrechter. Intussen werkt de lokale recherche voort om zo veel mogelijk andere relschoppers nog te identificeren.

© Photo News

”Het gros van de relschoppers aan het Muntplein en ook eerder deze week aan de Beurs, is bij ons gekend”, zegt Michel Goovaerts, de korpschef van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene, in De Standaard. “Het gaat om multirecidivisten, soms geen 18 jaar oud, die al verschillende keren met de politie in aanraking kwamen. Een aantal onder hen heeft een strafblad om U tegen te zeggen.”

“Crapuleus schorriemorrie”

Eerder die dag nog haalde Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) hard uit naar het “crapuleus gedrag van schorriemorrie”. Volgens de korpschef betreft het die jongeren, “enkele tientallen jongeren”, dus “een aanzienlijk aantal”, maar intussen gaat het onderzoek voort, aan de hand van getuigenissen en bovenal aan de hand van camerabeelden. “Zelfs als ze een sjaal voor hun gezicht hebben, herkennen we hen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER