© BELGA

Homans heeft het helemaal gehad met gelijkekansencentrum: “Heeft Unia iets te verbergen?”

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) onderzoekt of ze de Vlaamse bevoegdheden van het centrum voor gelijke kansen Unia elders kan onderbrengen. Aanleiding is een doorlichting, waar Unia volgens haar onvoldoende aan meewerkt. Unia zelf ontkent de beschuldiging.

Wle

Dat zegt Homans vrijdag in Het Laatste Nieuws Eerder dit jaar kondigde Homans een doorlichting aan van het gelijkekansencentrum om na te gaan of het wel neutraal is en niet te veel focust op klachten van bepaalde doelgroepen.

Maar volgens de minister weigert Unia mee te werken. “Alle info staat zogezegd op hun website, maar een onafhankelijke onderzoeker moet wel kunnen nagaan hoe binnengekomen meldingen zijn afgehandeld.”

Volgens Homans weigert Unia toegang te geven tot die databank. Ze daarom overweegt de Vlaamse bevoegdheden van Unia elders onder te brengen.

Anoniem

© BELGA

Unia-directrice Els Keytsman is verbaasd, zegt ze in een reactie in De Ochtend op Radio 1. “Wij hebben veel vragen gesteld bij het onderzoek, want het doel en de opzet zijn onduidelijk.” Dat er niet op alle verzoeken van Homans is ingegaan, heeft volgens haar praktische en principiële redenen. De dossiers moeten geanonimiseerd worden, maar dat is volgens haar niet evident. “Zo’n dossier bevat alleen maar persoonsgegevens. We dingen niet af op de privacy van de indieners.”

Volgens Keytsman was de relatie tussen Homans en Unia weer verbeterd na de forse aanvaringen van eerder dit jaar. “Er stond in december opnieuw overleg met het kabinet gepland. Ik wil dat zo houden, en ga het dan uiteraard ook hebben over deze nieuwe uitspraken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER