Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil jij met je kinderen naar de aankomst van Sinterklaas? Alle praktische info op een rij

Sinterklaas maakt zijn entree in Antwerpen. Ketnet zendt de intrede live uit, maar jouw bengels willen natuurlijk de Sint en zijn pieten in het écht zien. De stoomboot arriveert om precies 13.30u aan het ponton Steenplein. Maar wat gebeurt er daarvoor en nadien?

Paul Hendrickx, Peter Briers

Aankomst. Bart Peeters en burgemeester Bart De Wever staan exact om 13.30u klaar aan het Steenplein in Antwerpen. Ter hoogte van het ponton zal de versierde stoomboot dan aanleggen, waarna de Sint zijn welkom zal krijgen op Antwerps grondgebied. Wie de stoomboot, de zwaaiende pieten en de vorming van de feestoptocht wil bewonderen, staat best al klaar rond 12.45u. Er is rond het ponton héél veel plaats om het hele schouwspel te bekijken. Belangrijk: de Waterbus, die Antwerpen via de Schelde verbindt met Kruibeke en Hemiksem, vaart niet tussen 13 en 15u.

© Wim Hendrix

Stoet. In stoet gaat het vervolgens van het Steenplein naar het Antwerpse Stadhuis. Daarvoor neemt het kleurrijke gevolg de Ernest Van Dijckkaai en de Suikerrui, tot aan de Grote Markt, waar het omstreeks 14.20 u aankomt. Op al deze locaties zal er voldoende plaats zijn om de sfeer op te snuiven. En wie weet krijgt jouw kleinste wel een hand van de Sint zélf? De - smallere - Suikerrui is zéker een aangewezen locatie voor wie dicht bij Sinterklaas wil staan. In de directe omgeving van de Suikerrui vind je trouwens genoeg tavernes of tearooms waar je nadien kan bekomen met een wafel of een warme choco. Tijdens de stoet wordt een deel van de Antwerpse Kaaien verkeersvrij gemaakt. Opgelet: de organisatoren vragen om de wandeling van het Steenplein naar de Grote Markt niét via de Suikerrui te maken, wel via drie mogelijke andere wandelroutes.

© Wim Hendrix

Stadhuis. Wie op de Grote Markt een plaatsje vindt, kan daar eerst genieten van een gelegenheidsconcert van de Stadsbeiaardier, die tussen 12 en 13u sinterklaasliedjes over het centrum laat klingelen. Daarna start een gratis Ketnet-show met de Ketnetband, Kaatje en haar vrienden. Ketnet-wrappers Sien Wynants en Sarah Mouhamou verzorgen de presentatie. Om 14.30u houdt de Sint zijn toespraak van de Sint vanop het balkon van het Schoon Verdiep. Het wordt weer afwachten of alle kinderen van ons land wel braaf zijn geweest! Rond 15u eindigt dan het hele spektakel. Op de Grote Markt staat ook een groot scherm om het tv-spektakel te volgen. De politie vraagt om geen rugzakken mee te brengen.

© Wim Hendrix

Parkeren. In de onmiddellijke omgeving van het feestparcours vind je de ondergrondse parkingsGrote Markt (inrijden via Ernest Van Dijckkaai 3), Groenplaats (inrijden via Groenplaats 46), Q-Park Antwerpen Centrum (inrijden via Lombardenvest 24) en Scheldekaaien Noord (inrijden via Jordaenskaai 27). Weet wel dat een zaterdag in Antwerpen sowieso druk is en je mogelijk wat verder zal moeten uitwijken om een betalend parkeerplekje te vinden. Check ook de website van Slimnaarantwerpen.

© Wim Hendrix

Openbaar vervoer. Het loont zeker de moeite om je wagen achter te laten op een van de grote parkeerterreinen aan de rand van de stad en vandaar met de tram naar het centrum te reizen: Linkeroever (P+R Linkeroever, Blancefloerlaan) Merksem (P+R Keizershoek, Bredabaan/Fortsteenweg), Luchtbal (P+R Luchtbal, Groenendaallaan394), Kiel (P+R Olympiade, Kruishofstraat) of Hoboken (P+R Schoonselhof, Krijgsbaan, Hoboken). Je stapt dan best uit in de ondergrondse halte Groenplaats, die bevindt zich het dichtst bij het feestparcours. Een leuke tip - voor de grotere kinderen die al flink kunnen stappen - is om op Linkeroever de tram te verlaten, via station Van Eeden bovengronds te gaan en dan de voetgangerstunnel onder de Schelde te nemen tot op de Kaaien. Check de website van De Lijn.

… dan toch maar op tv? Ketnet zendt uit vanaf 13u met live verslaggeving, sketches en commentaar van professor Herman Van den Uytleg. Om 17.30u kan je de herhaling al bekijken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER