© Gil Plaquet, Youtube

Deze tieners willen u op kleine schaal plastic en hout laten recycleren

Acht leerlingen uit het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver komen samen met hun leraar biologie met een origineel concept op de proppen, Sheep on Wheels. “We brengen een mobiel recyclagecentrum tot bij onze doelgroep”, zeggen de jonge ondernemers.

Robyn Uytterhoeven

“Sheep on Wheels bestaat uit een groep jongeren die graag iets doen rond ecologie en duurzaamheid”, vertelt oprichter Sanne Dirickx. “Ik ben als leraar biologie in het Sint-Ursula-Instituut al enkele jaren bezig met een ecologische tuin waarin leerlingen zelf kunnen planten en oogsten. Een groepje leerlingen uit het laatste middelbaar wilde deze ecologische visie verder doortrekken en kwam zo op het idee van een mobiel recyclagecentrum terecht, onder het motto ‘reduce, re-use and recycle’.

“Plastic is overal”, zegt Dirickx nog, “en dus willen we ons tot bij de mensen zelf verplaatsen om hen te tonen dat ze met laagtechnologische middelen al heel wat kunnen verwezenlijken. Ik stapte uiteraard graag in dit inspirerend initiatief. We denken vooral aan middelbare- en hogescholen om bij langs te gaan, maar ook aan bedrijven en evenementen die in het teken van ecologie staan.” Momenteel houdt de groep zich vooral bezig met het recycleren van plastic, maar ook hout komt in de toekomst aan bod.

Precious plastic

De machines van Nederlander Dave Hakkens waren de inspiratiebron voor het project. “Onder de noemer ‘Precious Plastic’ maakte hij recyclagemachines waarmee plastic kan worden versnipperd, gesmolten en omgevormd tot iets nieuws. Als voornaamste doelgroep stelde hij hierbij de ontwikkelingslanden voorop. Wij willen dit nu hier implementeren, maar gebruiken wel andere onderdelen voor onze aangekochte machines zodat we ze in ons mobiel center kunnen plaatsen.”

Gemengde bende

“We hebben al enkele meetings met onze ouders achter de rug”, vertelt leerling Lukas Vansanten (Wetenschappen-Wiskunde). “Zij kunnen het project op de voet volgen en geven ons raad rond wat we wel en niet kunnen verwezenlijken.” De deelnemende leerlingen (Anton Lintermans, Karel Smets, Niels Van den Acker, Lukas Vansanten, Tuur Uyterhoeven, Cédric Van Elverdinghe, Gilles Louis en Fien Gavart) zitten in het zesde jaar van het Sint-Ursula-Instituut, maar Sheep on Wheels houdt na hun middelbaar niet op met bestaan. “Het is de bedoeling dat we na dit jaar een gemengde groep gaan vormen van zowel nieuwe leerlingen als wijzelf, die dan in het studentenleven staan. De nieuwe ‘leden’ kunnen het concept dan ook verder verspreiden, wat het initiatief alleen maar ten goede komt.”

De oprichters van Sheep on Wheels zijn nog op zoek naar sponsors. "We zijn nog volop op zoek naar mensen die ons project op verschillende manieren willen sponsoren, zowel financieel maar ook logistiek. Iedereen mag ons hier altijd rond contacteren!”, zegt Dirickx nog.

Bekijk hier een video van Dave Hakkens over kleinschalige recyclage:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© Gil Plaquet