© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

© JAA

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Minister-president Geert Bourgeois huldigt gerestaureerde Braembibliotheek in

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was vandaag in Schoten om de gerestaureerde Braembibliotheek in te huldigen. De plechtigheid groeide uit tot een grote lofzang aan het gebouw en zijn architect Renaat Braem.

jaa

De renovatie van de Schotense Braembibliotheek was een echte lijdensweg. De werken sleepten ruim vijf jaar aan. Failliete aannemers, elektriciens die hun kat stuurden, aarzelende curatoren en ruziënde ambtenaren. De renovatie van de Braembib leek wel vervloekt.

Maar begin november werden de laatste werfhekken dan toch weggehaald en boeken op z’n plaats gezet. Sinds 6 november kunnen de Schotenaren weer terecht in hun vertrouwde Braembib. Vandaag kwam niet toevallig Vlaams minister-president Geert Bourgeois naar Schoten om het monument – ooit één van Vlaanderens jongste – in te huldigen. Zes jaar geleden was hij het ook, toen nog als minister voor Onroerend Erfgoed die op aandringen van burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) een restauratiepremie van 1,1 miljoen euro toekende voor de Braembibliotheek. De gemeente moest nog flink bijpassen want de volledige vernieuwing en afwerking heeft uiteindelijk 3,1 miljoen euro gekost.

Maar dat kon de vreugdevolle stemming bij onder meer bibliothecaris Lut Roelens, haar medewerkers en alle genodigden vandaag niet drukken. Bourgeois noemde Braem de “belangrijkste naoorlogse architect van Vlaanderen”. “Knap en uitzonderlijk dat Braem van het toenmalige Schotense schepencollege hier zo vrij en compromisloos tewerk mocht gaan. Samen met de Boekentoren in Gent is dit de mooiste bibliotheek van Vlaanderen”, aldus Bourgeois.

Schotenaar en trouw bezoeker Marjan Joris vertaalde haar grote liefde voor de bibliotheek, zowel het gebouw als de instelling, in een zelfgeschreven liefdesgedicht. Ze droeg de verzen ook nog eens met veel verve live voor. Bij de genodigden, onder wie een reeks naamgenoten van de in 2001 overleden architect, sloeg de vlam meteen over. Ze bedankten Marjan met een groot applaus. Minister-president en burgemeester onthulden nog een nieuwe gedenkplaat bij de panoramische boekenlift en bekende auteurs als Bob Mendes en Merho staken de loftrompet over de heropende bib.

Deze officiële inhuldiging was de start van een feestweek. Van 19 tot 24 november is er van alles te doen in en rond de Braembib.De grote boekenverkoop vindt op zondag 19 november wel nog plaats in de oude Gelmelenbib. Maar dan daarna is de Braembib dé place to be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER