Burgemeester Brussel waarschuwde Antwerpen voor Koerdische manifestatie die tot zware rellen leidde

© Twitter

Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) zegt dat hij eind oktober een Koerdische manifestatie in Brussel had verboden. Hij heeft ook de stad Antwerpen verwittigd, waar uiteindelijk in de Brederodestraat een zware vechtpartij ontstond tussen mensen van Koerdische en van Turkse origine. Dat zei Close zondag op RTL-TVi.

Close sprak op de Franstalige commerciële zender over de voorbije rellen in Brussel. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) maakte vrijdag een rapport bekend dat kritisch is voor het optreden van de Brusselse politie. De voorstelling van dat rapport was volgens burgemeester Close “overhaast” en “onvolledig”. Hijzelf had voorgesteld om een gezamenlijke analyse te maken. “De situatie dwingt ons om het hoofd koel te houden”, meent Close. Hij vreest dat Jambon “het tekort aan politieagenten in de hoofdstad” wou maskeren.

LEES OOK: Zware vechtpartij in Antwerpen tussen Koerden en Turken: “Mijn zoon wilde helpen, maar kreeg zelfs nog slaag toen hij op de grond lag”

Antwerpen ingelicht

Close benadrukt dat hij zijn verantwoordelijkheid opneemt. Hij beweert dat hij eind oktober een bijeenkomst van Koerden in Brussel had verboden. In het kader van de campagne “Free Ocalan” zou er een bus naar de hoofdstad komen, maar dat mocht van Close niet. Hij zegt dat hij de stad Antwerpen heeft ingelicht, maar dat die niet voor een soortgelijk verbod heeft gekozen. “Er zijn rellen geweest in Antwerpen. Wat zou er gebeurd zijn indien het scenario zich in omgekeerde zin had afgespeeld?”, zegt Close.

De Wever weet van niks

Bij monde van zijn woordvoerder laat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) zondagavond weten dat hij zelf niet op de hoogte is van een waarschuwing van zijn Brusselse collega Close. “Als Close de stad Antwerpen zou gewaarschuwd hebben, is dat in elk geval niet doorgebrieft tot bij de burgemeester”, zegt hij. “Dit is ons in de debriefing van het incident ook niet gemeld.” De Wever stelt dat hij zich maandag verder zal informeren bij zijn politiekorps.

LEES OOK: Opnieuw heibel aan Brederodestraat met amokmakers met stokken en staven

Rellen

De manifestatie in kwestie leidde op 27 oktober onrechtstreeks tot rellen toen een bus met Koerdische demonstranten al dan niet bewust de Brederodestraat kruiste, pal in een van de bekendste Turkse buurten van Antwerpen. Het kwam tot een conflict tussen inzittenden van de bus en omwonenden, waarbij onder meer stokken, tafelpoten en stoelen als wapens werden gebruikt. Er vielen acht gewonden, onder wie een agent. De politie pakte 41 mensen op en toen het de dagen nadien nog steeds onrustig bleef in de wijk besloot De Wever een samenscholingsverbod uit te vaardigen. Intussen is de situatie genormaliseerd en is het samenscholingsverbod niet langer van kracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen