Brusselse politie betreurt “misverstand”: pepperspray, wapenstok en rubberkogels tegen asielzoekers

Enkele asielzoekers zijn bewerkt met pepperspray, kregen slaag van een wapenstok en werden beschoten met rubberkogels. En dat allemaal omdat ze een bevel van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) uitvoerden. De politie van Brussel Hoofdstad-Elsene betreurt een “misverstand” in het centrum van Brussel waarbij zes asielzoekers gewond raakten.

Annelies Roose

De gewonden maakten deel uit van de groep van tachtig asielzoekers die sinds half september het leegstaande Astridhotel in het centrum van Brussel bezet. Ze zouden afgelopen weekend verhuizen naar een nieuw pand: het Meyboomgebouw in de Broekstraat. In theorie is dat eigendom van de KU Leuven, maar de stad Brussel had het opgevorderd voor de huisvesting van sans-papiers.

Tijdens de verhuizing, zaterdagmiddag, liep het helemaal mis. “Een buurman bleek de politie te hebben gebeld. Toen we ter plekke kwamen, werd ons de toegang tot het pand ontzegd”, zegt een woordvoerder van de asielzoekers. “We weigerden, waarop een van de agenten een migrant tegen een auto duwde.”

De situatie raakte verhit. Het kwam tot schermutselingen waarbij de politie pepperspray gebruikte, slagen met de wapenstok uitdeelde en rubberkogels op de groep afvuurde. In totaal zes asielzoekers raakten gewond, van wie drie als gevolg van de rubberkogels. De agenten kregen versterking van de anti-agressiebrigade van de lokale politie én de federale politie. “Daarna is de rust ineens teruggekeerd, en konden we het gebouw betreden”, zegt de woordvoerder. “Het bleek in zo’n slechte staat te zijn, dat we naar het Astridhotel zijn teruggegaan.”

© politie schiet op sans-papiers

Bij de politiezone Brussel Hoofstad-Elsene is te ­horen dat het om “een misverstand gaat”. “Wij hadden een oproep van verdacht gedrag gekregen”, zegt woordvoerster Ilse Van de Keere. “Zulke oproepen nemen we serieus, want we zitten nog steeds in terreurniveau drie. Het kabinet van burgemeester Close had blijkbaar toestemming gegeven voor de verhuizing, maar de politie was daar niet van op de hoogte. Het is spijtig dat het zo gelopen is.”

De asielzoekers nemen geen genoegen met die verklaring. Ze willen een klacht indienen tegen de ­politie, omdat die naar hun mening “volkomen disproportioneel” heeft gereageerd.

© bellaing.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen