Piñera winnaar bij presidentsverkiezingen in Chili, maar tweede ronde nodig

De conservatieve ondernemer en ex-president Sebastián Piñera geeft een speech voor aanhangers nadat hij als winnaar uit de eerste ronde van de verkiezingen kwam, Santiago, 20 november 2017. © REUTERS

De conservatieve ondernemer en ex-president Sebastián Piñera is bij de presidentsverkiezingen in Chili als winnaar uit de bus gekomen. De stembusgang was wel nog niet doorslaggevend: hij zal het in een tweede ronde moeten opnemen tegen de socialistische kandidaat en voormalige journalist Alejandro Guillier.

Met ruim 82 procent van de stemmen geteld kan de 67-jarige Piñera rekenen op 36,7 procent, terwijl de 64-jarige Guillier 22,6 procent van de stemmen achter zijn naam heeft. In totaal waren er acht kandidaten. Aangezien niemand een absolute meerderheid heeft, volgt op 17 december een tweede stemronde tussen Piñera en Guillier.

De opkomst bedroeg zondag bijna 50 procent. Zowat 14,3 miljoen Chilenen waren kiesgerechtigd.

Het huidige staatshoofd, de socialiste Michelle Bachelet (66), die overigens ook al eens president was tussen 2006 en 2010, kan zich volgens de grondwet niet voor een opeenvolgende termijn kandidaat stellen. Zo was Piñera ook al president in de periode 2010-2014.

Partner Content