Ophef over infoavond voor moslims in stadhuis: “Overspel is verboden, muziek is des duivels”

© *

In Genk is ophef ontstaan na een lezing voor moslims in het stadhuis. “Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolkingen tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe?”, tweette staatssecretaris Zuhal Demir. Twee Nederlandse predikers kwamen vertellen hoe je een goede moslim wordt. “Overspel is verboden, het is zondig om een café in te lopen of naar een verjaardag te gaan waar alcohol wordt gedronken en het maken of beluisteren van muziek is des duivels”, klonk het.

neac, gjs

Mannen vooraan in de zaal, vrouwen achteraan. Zo begon de lezing ‘Van de wieg naar het graf’ van de Nederlanders Abid Tounssi en Ali Houri die ook werd bijgewoond door het Nederlandse nieuwsprogramma Nieuwsuur.

Vorig jaar stopte Tounssi met rappen, want volgens hem zijn de beste teksten toch al geschreven: ze staan in de Koran. Hij is niet alleen gestopt met het maken van muziek, maar ook met het beluisteren. Want dat is zondig, net als ontucht, overspel, bepaalde kleding dragen en alcohol drinken. En, zo benadrukt hij, “de straf binnen islam hiervoor is buitengewoon ernstig".

Hervallen

Vanuit de zaal komen er volop vragen voor Tounssi. Hoe doe je dat nu best, stoppen met muziek? En is muziek luisteren wel echt zo slecht? Maar veel bezoekers zijn duidelijk onder de indruk. “Ik heb moeten huilen”, vertelt iemand.

De Nederlanders zijn helden voor de Genkse jongeren: “Ik luister bijna elke dag muziek. Ik probeer het altijd te verminderen en naar de Koran te luisteren, maar dan herval ik telkens weer”, zegt een jong meisje.

De invloed van de twee predikers is duidelijk groot. “Ik ben een hoofddoek gaan dragen en heb mijn modestudie opgegeven omdat ik het niet vond passen met islam.” Of ook: “Ik zou geen werk meer accepteren als ik niet mag bidden” en “ik probeer meer lange jurken te dragen en lossere kleding.”

Religieuze gekken

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) was alvast razend toen ze de reportage zag. “Religieuze gekken zaaien haat, zetten bevolking tegen elkaar op en behandelen vrouwen als vuil. Op het Genkse stadhuis! Laten we dit toe”, vroeg ze zich af op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat Zuhal Demir zwaar gechoqueerd is na de reportage. "De zaal was gesegregeerd opgevuld: jongens vooraan, meisjes achteraan", zegt Bart Suys, woordvoerder van Zuhal Demir. "Maar ook mensen die alcohol consumeren en muziek werden als zonde uitgesproken. Dat staat haaks op het beleid van de staatssecretaris, zo'n zaken kunnen wij niet aanvaarden. De staatssecretaris heeft dan ook gevraagd aan het instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen om die zaak uit te pluizen."

"Sprekers doorgelicht"

De Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) pareert de kritiek van Demir op het stadsbestuur. “Alle sprekers zijn op voorhand doorgelicht en er werd toen niets verdacht, bijvoorbeeld steun aan ISIS, gevonden”, zegt hij in Het Belang van Limburg. De politie was de hele avond ter plaatse aan het stadhuis om een oogje in het zeil te houden, maar meer kon de burgemeester naar eigen zeggen niet doen. “Ik kon dit niet preventief verbieden. Er waren daarvoor geen wettelijke gronden. Alleen op basis van mijn eigen mening gaat dat niet, ik moet de wet volgen”, benadrukt hij.

"Zever in pakjes"

Een van de opvallende aanwezigen op de lezing in Genk was de Hasseltse schepen Habib El Ouakili (SP.A). Dat is althans zo te zien in de reportage van Nieuwsuur. Zelf ontkent hij de lezing van de rapper gevolgd te hebben. "Ik ben daar inderdaad even langs geweest”, zegt El Ouakili aan Het Belang van Limburg. “Ik was mee gevraagd door een aantal Hasseltse jongeren, allemaal progressieve mensen. Voor de pauze werd er uitleg gegeven over het Hasseltse moskeeproject. Na de pauze ben ik doorgegaan, ik wist zelfs niet dat er een rapper kwam spreken. Dat uit de beelden blijkt dat ik ook tijdens de lezing in de zaal zat? Dat moet dan fout gemonteerd zijn. Ik was er in ieder geval niet.”

Over de inhoud van de lezing is Habib kort: “Dat is natuurlijk zever in pakjes.”

Geld storten

Het Belang van Limburg meldt dat Ali Houri, de Nederlandse prediker die de lezing gaf, eerder al op Facebook opriep om geld te storten voor Tarik Ibn Ali. Die werd eerder dit jaar opgepakt omdat hij een terreurcel op Mallorca zou hebben geleid die leden voor ISIS rekruteerde. Ibn Ali zou tevens verantwoordelijk zijn voor de radicalisering van één van de terroristen van de aanslag in de Batacalan in Parijs in 2015.

"Ik heb het gehad"

Ook Vlaams Belang-politicus Sam van Rooy heeft zich al uitgelaten over de zaak. "Ik heb het gehad met de moslims en niet-moslims die de vrouwenonderdrukkende, discriminerende, intolerante, inhumane, hatelijke, gewelddadige, oorlogszuchtig-jihadistische en totalitaire fundamenten van de islam – die gewoon kunnen worden gevonden in de Koran, ahadith en sharia – blijven ontkennen of relativeren", aldus van Rooy.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen