Schauvliege gooit bossen open, Bos+ en Natuurpunt reageren afwijzend

Joke Schauvliege © Belga Image

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) wil de regels in openbare bossen omgooien, in functie van een betere beleving. Dat heeft de minister aangekondigd op het zogenaamde Bosforum – een groep experts en betrokkenen die een toekomstvisie voor het bos in Vlaanderen heeft uitgewerkt. De Vlaamse organisatie voor bosbehoud (Bos+) en Natuurpunt reageren afwijzend.

Bezoekers mogen vandaag in openbare bossen alleen lopen waar het toegestaan is: op wegen of in speelzones. Schauvliege wil een initiatief nemen om die regel om te draaien: je mag overal lopen, behalve waar het verboden is, bijvoorbeeld omdat de natuur er kwetsbaar is.

‘Natuurbeleving als sleutel voor het ontdekken en het waarderen van de natuur ligt mij na aan het hart’, zei de minister op de conferentie. ‘Wandelen, spelen, lopen, sporten, kuieren, ravotten: natuur brengt mensen samen.’

Reacties

Op veel steun van Bos+ hoeft Schauvliege niet te rekenen. ‘Op het eerste gezicht klinkt dit misschien sympathiek’, zegt directeur Bert De Somviele in de Mediahuis-kranten. ‘Maar wij vrezen dat dit niet werkbaar is, op termijn de draagkracht van bossen ondermijnt en bovendien geen antwoord biedt op de vragen van jeugdbewegingen naar meer speelterreinen.’

De Somviele vreest onder meer dat wandelaars niet zullen weten waaraan zich te houden. Voor hem hebben jeugdbewegingen speelzones nodig in de buurt van kampplaatsen of hun lokalen, en hoeven de algemene regels daarvoor niet gewijzigd te worden.

Natuurpunt sluit zich daarbij aan. Volgens de organisatie is er vooral nood aan meer natuur en bos in de buurt waar mensen wonen, met speelzones, wandelpaden, mountainbikepaden, looptrajecten, ruiterpaden … ‘Dan moet je daar op inzetten. Meer natuur dichtbij, dat los je niet op met het veranderen van de toegangsregels van de bestaande bossen’, zegt woordvoerder Hendrik Moeremans.

Volgens hem gaat het om een semantische discussie. ‘We hebben nood aan natuur op plekken waar dat nodig en zinvol is. Of de toegankelijkheid van die gebieden nu op manier A of manier B wordt uitgedrukt, dat maakt niets uit.’

‘Wij merken in onze dagelijkse werking geen vraag naar bossen waarin je overal kriskras mag lopen. Integendeel, mensen zijn meestal op zoek naar mooie, vooraf uitgestippelde wandelingen’, zegt Moeremans nog.

Bebossing

Schauvliege plant nog een decreet om de bebossingsgraad op te krikken in gebieden die in de ruimtelijke plannen als bos staan aangeduid. Ze wil ook voort inzetten op de structuur en diversiteit van de bossen, met een groter aandeel van inheemse soorten.

Partner Content