Verkeersveiliger Antwerpen: onderwijsschepen verbaasd dat hij niet betrokken wordt

Claude Marinower © Belga Image

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn schepenen en partijgenoten Koen Kennis (Mobiliteit) en Nabilla Ait Daoud (Jeugd) presenteerden een tienpuntenplan om de verkeersveiligheid in de Scheldestad te verbeteren na de reeks dodelijke ongevallen van de voorbije maanden, maar onderwijsschepen Claude Marinower (Open VLD) was daar naar eigen zeggen niet bij betrokken.

‘Dat betreur ik ten zeerste’, reageert hij. ‘Verkeerseducatie is een belangrijke pijler binnen het totale verhaal van verkeersveiligheid.’

Actieplan

Marinower wijst erop dat de bevoegdheid verkeerseducatie en de middelen daarvoor in Antwerpen in 2014 overgeheveld werden van de lokale politie naar zijn kabinet.

‘Met een budget van 300.000 euro zorgt Onderwijs voor een jaarlijks actieplan met focus op fietsvaardigheid en heel wat praktijkoefeningen voor leerlingen van basis- en secundair onderwijs’, zegt hij. ‘Het aanbod van de lokale politie werd voor een groot deel vernieuwd en uitgebreid, met een focus op verkeersvaardigheid van fietsers. Daarnaast steeg het bereik ook aanzienlijk.’

Zwakste

Marinower noemt het dan ook ‘een gemiste kans’ om de expertise vanuit die initiatieven rond verkeerseducatie niet te benutten bij een globaal actieplan voor meer verkeersveiligheid.

‘Schoolgaande kinderen en jongeren zijn in de meeste gevallen de zwakste weggebruikers en zijn dus extra kwetsbaar in het drukke stadsverkeer’, merkt hij nog op.

Partner Content