Michelingids 2018: kwaliteit wordt beloond, hoe jong de zaak ook is

© Getty Images/iStockphoto

D-day voor de Belgische gastronomie vandaag, want tijdens de Horeca Expo werd de nieuwe Michelingids gepresenteerd. Daarbij werden heel wat nieuwe zaken in de bloemetjes gezet. Ook opvallend is de opkomst van zaken die zich specialiseren in één gastronomisch metier.

Als het jaareinde in de buurt komt, is het tijd voor eindejaarslijstjes waarbij het water je in de mond komt. Een week na de bekendmaking van de nieuwe Gault&Millau-gids werden vandaag dan ook ook de nieuwe Michelinsterren uitgedeeld.

Bijzondere aandacht ging aan het begin van de bekendmaking van de nieuwe gids nog richting chef Jean-Pierre Bruneau, die binnenkort aan zijn pensioen begint na een carrière van 42 jaar. Dat doet hij niet zonder een gigantische erfenis na te laten en dat weet Michelin ook: ‘We willen u bedanken voor alles wat u hebt gedaan voor de gastronomie.’ De sterrenchef die zijn volk opnieuw groenten leerde eten op restaurant kreeg, naast een staande ovatie, ook een trofee mee naar huis met zijn eigen beeltenis op.

Grote vraag was hoe de veelbesproken twee nieuwe restaurants in het hogere segment, Chambre Séparée van Kobe Desramaults en Zet’Joe van Geert van Hecke in de gids zouden verschijnen. Beide chefs sloten een tijdje geleden hun sterrenzaak (In De Wulf * en De Karmeliet ***) en begonnen het afgelopen jaar met een lege lei. Gault&Millau beloonde de nieuwe zaken vorige week alvast meteen met een score van 17,5 en 17 op 20. Een bliksemscore, maar Michelin pakt het iets voorzichtiger aan: beide zaken werden door Michelin verwelkomd met een ster.

Drie sterren

Het blijft eenzaam aan de top voor Hof van Cleve in Krishoutem en Hertog Jan in Zedelgem. Peter Goossens en Gert De Mangeleer houden het niveau van hun signatuurkeuken op punt.

Twee sterren

Al enkele jaren is het rustig in het tweesterrengebied. Slechts een handvol eensterrenzaken (The Jane, Mosconi, d’Eugénie à Emilie en La Villa in the sky) wisten de voorbije drie jaar hun beoordeling te verdubbelen.

Dit jaar zit er wat meer in, want drie zaken vervoegen het rijtje. Twee sterren voor Boury in Roeselare, Vrijmoed in Gent en La Source in Neerhaeren. ‘Deze chefs hebben de afgelopen jaren veel aan maturiteit gewonnen,’ klinkt het. ‘Ze bezitten het talent om hun stempel te drukken op gerechten. Dankzij hun techniek en creativiteit weten ze producten te sublimeren en prachtig in balans te brengen.’

Een ster

Het uitdelen van de nieuwe sterren werd afgetrapt met The Butcher’s Son in Antwerpen. ‘Ik had dit totaal niet verwacht. Dit was niet de bedoeling. Maar ik ben erg blij dat Michelin het belang van ambacht in de keuken erkent,’ aldus een aangedane chef Bert Jan Michielsen. The Butcher’s Son was de eerste in het rijtje, maar lang niet de laatste, want er kwamen heel wat eensterrenzaken bij.

Ook Dôme in de Scheldestad werd bekroond. Opmerkelijk, want de zaak is nog geen half jaar (opnieuw) open. Andere opmerkelijke nieuwkomers waren bijvoorbeeld Chambre Séparée, Oak, De Vork van Luc Bellings en Zet’Joe. In het totaal werden veertien nieuwe restaurants met een ster beloond. Daarbij valt wel een ongelijke verdeling op: slechts een nieuwe ster werd uitgereikt op Waals grondgebied, net als in Luxemburg.

Het is gemakkelijker een ster te behalen dan hem te behouden, zo luidt het gezegde. Daar kan dit jaar onder andere L’épicerie du Cirque uit Antwerpen van meespreken. In het totaal gingen er dertien sterren verloren in België. Gelukkig waren de meeste daarvan wel te wijten aan het stopzetten van de zaak.

In de bloemetjes

Daarbij werden er nog enkele bijzondere prijzen uitgereikt. Champagnemerk Veuve Clicquot droeg bijvoorbeeld voor het eerst de vrouwelijke chef van het jaar van België en Luxemburg aan. Die eer ging dit jaar naar een overdonderde Kathleen Vanderbeken van restaurant Terminus in Watou.

Ook een jonge chef van het jaar werd in de watten gelegd. ‘We hebben altijd al ingezet om de gemeenschap van chefs te ondersteunen. Jonge chefs begeleiden en visibiliteit geven, is daarbij van groot belang’, aldus het prijsuitreikend watermerk S. Pellegrino. De naam die uit dat rood envelopje kwam, was die van de 26-jarige Jo Grootaers. De jonge chef van restaurant Altermezzo in Tongeren werd vorige week ook al onder dezelfde titel genoemd bij Gault&Millau. Een naam om in de gaten te houden dus!

Het verdict ? Het gaat nog steeds goed met de Belgische gastronomie. Ons land telt vandaag 144 sterrenrestaurants. Twee daarvan tellen er drie, 23 kregen twee sterren en maar liefst 119 eensterrenrestaurants verwelkomen je elke dag.

Bekijk hier alle sterrenrestaurants in België.

De Michelingids selecteert de beste restaurants en hotels in de 28 landen waar het aanwezig is. De volledige Michelingids is te koop vanaf 23 november voor € 23,95. In deze 62ste editie vind je 1416 adressen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content