Brand die oude villa vernielde, is zeker aangestoken

© mvn

© aft

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De hevige brand in een leegstaande villa in Sint-Kruis zondagavond werd aangestoken. Tot die conclusie is de branddeskundige van het parket gekomen. “Er zijn nog geen verdachten opgepakt”, klinkt het.

Tim Lescrauwaet

LEES OOK: Zware brand legt leegstaande villa in de as. Kwaad opzet niet uitgesloten

Een dag na de zware brand in de De Maleingreaustraat in Sint-Kruis werd de schade duidelijk. En die is meer dan aanzienlijk te noemen. De leegstaande villa brandde zowat volledig uit. Het hele dak werd door de vlammen verteerd. Bij de eigenaars is de verslagenheid dan ook groot.

“Maar veel kunnen we niet zeggen”, klinkt het. “We kunnen alleen maar wijzen naar het gebouw en zien wat er nog van overschiet. De politie heeft ons afgeraden om er al te dicht bij te gaan.”

Vijftien jaar leeg

De brand woedde zondagavond enorm hevig. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. De brandweer van Brugge was als eerste ter plaatse en vroeg hulp van de korpsen uit Blankenberge, Oostkamp, De Haan Knokke-Heist en Oostende. Maar ondanks de vele manschappen kon niet verhinderd worden dat de woning helemaal verwoest werd.

Het parket van Brugge stelde een branddeskundige aan om de precieze oorzaak na te gaan. Dat er sprake was van kwaad opzet, was namelijk al van in het begin het vermoeden. De woning - die in 1934 gebouwd werd - stond al vijftien jaar leeg. Er was dan ook geen gas- of elektriciteitsaansluiting. Een accidentele brand leek niet meteen tot de mogelijkheden te behoren.

De deskundige kwam tot het besluit dat het om opzettelijke brandstichting gaat. Maar van de daders is nog geen spoor.

Graffiti en jongeren

Het pand behoort toe aan de familie Coppieters. Die leeft echter in onmin over de villa waardoor die na het overlijden van pater familias Benoit Coppieters leeg bleef staan. “Maar meer dan eens kwamen jongeren in het huis rondhangen”, klinkt het bij de familie. “Het is niet zo dat het permanent gekraakt werd. Maar er hingen wel vaak jongeren rond die er niets te zoeken hadden.”

De graffiti op de muren buiten en binnen geven de familie gelijk. De politie van Brugge is een onderzoek gestart naar de daders van de mogelijke brandstichting. “In het verleden zijn wel al meldingen binnen gekomen van personen die daar binnengebroken waren”, zegt de woordvoerder. “In 2016 waren dat een vijftal meldingen. Maar we gaan nu bekijken hoe die brand precies is aangestoken. Dat kan ons een idee geven over de daders. Gaat het bijvoorbeeld om kleine kinderen die experimenteerden of zijn het volwassenen geweest? Het onderzoek zal duidelijkheid moeten brengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen