Brusselse relschopper had al een lijvig strafblad

© vrt

Het parket van Brussel heeft gisteren een dertiger aangehouden die betrokken was bij de rellen in het centrum van de stad na de WK-kwalificatie van Marokko. Hij werd gefilmd tijdens de plunderingen en stond al bekend bij het gerecht om gelijkaardige feiten. De man is nu in verdenking gesteld voor diefstal met braak en vernietiging van een gebouw. Vandaag zouden er nog meer arrestaties volgen.

evdg

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het WK voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwam het tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Een 300-tal mensen liepen over wagens, beschadigden straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret en bekogelden de politie. Ook werden wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De politie zette meermaals het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven maar pas rond 0.30 uur keerde de rust weer.

Sindsdien waren al drie verdachten opgepakt, die telkens na verhoor een rechtstreekse dagvaarding kregen. Maandag werd een vierde verdachte opgepakt, de 34-jarige M.T. De man zou volgens het parket deelgenomen hebben aan de plundering van minstens één winkel en werd geïdentificeerd op basis van camerabeelden uit de omgeving.

Gekend bij het gerecht

“Nadat hij werd verhoord door de politie, werd hij ter beschikking gesteld van de procureur des Konings, die, gezien de ernst van de feiten en de vele gerechtelijke antecedenten van de betrokkene voor gelijkaardige feiten, de onderzoeksrechter heeft gevorderd om een aanhoudingsbevel te verkrijgen voor de verdachte”, meldt het parket.

M.T. was immers al herhaaldelijk met de politie in aanraking gekomen, onder meer voor diefstallen met braak en diefstallen met geweld. Enkele van die feiten zijn ook van zeer recente datum, aldus nog het parket. “Maandagavond, nadat hij M.T. had verhoord, heeft de onderzoeksrechter de betrokkene in verdenking gesteld van diefstal met braak en vernietiging van een gebouw en heeft hij hem onder aanhoudingsbevel geplaatst. De raadkamer van Brussel zal binnen vijf dagen een beslissing nemen over de voorlopige hechtenis van M.T.”

Vandaag zouden er nog meer arrestaties volgen. Het gaat om jongeren die woensdag op het Muntplein werden gefilmd tijdens de tweede vlaag van rellen. Dinsdagnamiddag zou het parket een meer algemeen overzicht geven van de onderzoeken naar de rellen van zowel zaterdag 11 november als de rellen op het Muntplein, op woensdag 15 november.

LEES OOK. Marokkaanse Antwerpenaar houdt emotioneel betoog na rellen: “Onrechtstreeks zijn ook mijn ruiten ingegooid”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen