Ze verkochten dezelfde woning twee keer, en toch ziet de rechter er niets strafbaars in

© jve

Een immobiliënkantoor uit Blankenberge en twee huisverkopers zijn vrijgesproken voor de ‘dubbele verkoop van een woning’. Volgens de rechter in Brugge pleegden de betrokkenen geen strafbaar feit. Het ziet er dus naar uit dat het koppel dat nu in het pand woont, gewoon kan blijven.

aft, tlg

LEES OOK: Zelfde huis aan twee partijen verkocht en inmiddels al verbouwd. Rechter moet knoop doorhakken

De verkoop van het pand in de Consciencestraat in Blankenberge (foto) dateert van 2011. Een koppel kocht toen de woning voor 275.000 euro. Nochtans vroegen de eigenaar een pak meer. De kopers tekenden een compromis en bezorgden dat aan het immokantoor. Dat deden ook de verkopers. Maar de volgende week kregen de verkopers een hoger bod. Ze gingen daarop in en lieten het eerste, lagere bod en het getekende compromis vernietigen door het immokantoor.

Oplichting

Het eerste koppel, dat zijn zinnen echt wel op het pand in Blankenberge had gezet, liet het daar niet bij en trok naar de rechtbank. De aanklacht: oplichting door het bewust doen verdwijnen van een getekend compromis en de verkoop van een woning die al verkocht was. Hoewel het ‘verdwenen’ compromis later door de speurders werd teruggevonden op de computer van het immokantoor, spreekt de rechter de makelaar en de verkopers nu vrij. Dat komt omdat er geen enkel document is waarop de handtekening van de twee kopers én de twee verkopers staat. Het teruggevonden compromis geldt dus als een ‘ontwerp-project’ en niet als een volledige verkoopsovereenkomst. En dus mochten de verkopers het compromis beschouwen als niet bestaand. Concreet betekent dat dat het koppel dat nu in het gebouw woont, de man en de vrouw die als tweede een bod uitbrachten, gewoon eigenaar blijven.

Het koppel dat in het zand bijt, overweegt om beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen