Muyters roept Vlamingen op mee te doen aan onderzoek naar darmflora en alzheimer

© Guy Puttemans

Vlaams minister van Innovatie en Sport Philippe Muyters en honderd ambtenaren hebben dinsdag meegewerkt aan twee grootschalige onderzoeken van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB): het darmflora project en onderzoek naar alzheimer. “Onze toponderzoekers hebben de steun nodig van zo veel mogelijk burgers. Daarom wil ook de Vlaamse regering actief meewerken aan deze onderzoeksprojecten”, zegt Muyters.

Het succes van het onderzoek naar darmflora hangt af van de inzet van vrijwillig stoelgangdonoren, zegt professor Jeroen Raes van het VIB. “Met het Vlaams Darmflora Project willen we stoelgangstalen van minstens vijfduizend vrijwilligers verzamelen en analyseren. Dit is één van de grootste wetenschappelijke studies naar darmbacteriën. Hoe meer mensen er deelnemen, hoe sneller we stappen kunnen zetten in het onderzoek.”

“Om dementie en alzheimer te onderzoeken, hebben we niet alleen informatie nodig van mensen met de ziekte of hun familieleden, maar ook van gezonde vrijwilligers”, benadrukt Christine Van Broeckhoven, gerenomeerd onderzoeker van het VIB. “Representatief onderzoek is immers enkel mogelijk mits voldoende ingebouwde controles.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen