‘Slechts 3 goede redenen om een patiënt een baxter te geven’

© iStock

Ondoordacht gebruik van baxters komt nog te vaak voor in ziekenhuizen en dit kan zelfs leiden tot de dood, zo waarschuwen twee artsen.

De artsen Manu Malbrain (UZ Brussel) en Niels Van Regenmortel (ZNA Stuivenberg) willen de medische wereld ervan bewust maken dat ondoordacht gebruik van baxters nog te vaak voorkomt in ziekenhuizen en dit zelfs kan leiden tot de dood. Van 23 tot 25 november organiseren ze daarom de International Fluid Academy Days, een driedaags congres in Antwerpen.

Wie te veel vocht krijgt, krijgt zwelling van de organen, achteruitgang van de orgaan functies en kan doodgaan

Manu Malbrain (UZ Brussel)

Veel patiënten vinden het normaal dat ze bij een ziekenhuisopname aan het infuus gaan. De dokters waarschuwen dat het niet zomaar gaat om een zak water, maar een echt medicijn met mogelijke bijwerkingen. Onderzoek bij ongeveer 20.000 kritiek zieke patiënten die op intensieve zorg verbleven, toont aan dat de personen die het niet overleefden, na één week op ongeveer 5 liter meer vocht opgestapeld hadden dan degenen die het wel overleefden.

‘Met fout of te veel vocht in een baxter doe je meer kwaad dan goed. Wie te veel vocht krijgt, krijgt zwelling van de organen, achteruitgang van de orgaan functies en kan doodgaan’, verduidelijkt dr. Malbrain.

Uit een online enquête die de dokters hielden bij een vijhonderdtal artsen uit meer dan vijftig landen bleek dat ongeveer 30 procent van hen voor bepaalde indicaties te veel of foute vloeistoffen gebruiken zonder het te beseffen.

Dr. Van Regenmortel stelt dat er slecht drie goede redenen zijn om een patiënt een baxter te geven. ‘Bij patiënten die in shock zijn na bijvoorbeeld een bloedvergiftiging, bij patiënten die vocht verliezen en uitdrogen door bijvoorbeeld braken en bij mensen die niet kunnen of mogen eten of drinken.’

Partner Content