Rijke kasteelheer misbruikte jarenlang scouts: “Ze moesten seksuele spelletjes spelen en martelingen noemde hij grensverleggende oefeningen”

© ss - rr

Tien jaar werd er geëist door de rechtbank. Uiteindelijk moet hij 8 jaar naar de cel. De 84-jarige Marc d.V.G. werd door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld voor het seksueel misbruik van minderjarigen. De welgestelde kasteelheer van Godinne misbruikte tussen 1996 en 2013 tieners over wie hij gezag had.

lbo

De aanklachten tegen Marc d.V.G. waren niet min. Zo werd hij beschuldigd van marteling, verkrachting, mishandeling, het toebrengen van slagen en verwondingen en seksueel misbruik. Die feiten dateren van meer dan 20 jaar terug. De man was toen een leidinggevende bij de zeescouts. Hij was van goede afkomst en was ook opgeleid, en daarom vertrouwden de ouders van sommige leden hun kinderen aan hem toe in het weekend.

Marc d.V.G. nam hen verschillende keren mee naar zijn boot, in de Nederlandse Waddenzee. Daar pleegde hij een deel van de feiten, het andere deel vond plaats in zijn kasteel in Godinne, tussen Namen en Dinant.

Verkrachting in de kapiteinscabine

Volgens de getuigenissen van slachtoffers, waarvan een tiental zich burgerlijke partij stelden, liet de tachtiger hen meedoen aan seksuele spelletjes en martelingen en noemde hij het “grensverleggende” oefeningen. Dat ging tot en met verkrachtingen, die onder meer in de kapiteinscabine plaatsvonden. Daarnaast duwde hij ook zijn vingers in de keel of op de tong van de tieners, waardoor zij helse pijnen leden.

Marc d.V.G. dreigde ermee de tieners te vermoorden als ze aan iemand vertelden wat er tijdens de weekends gebeurde, wat het jarenlange stilzwijgen van de slachtoffers verklaart.

De feiten werden in januari 2014 uiteindelijk toch bij de politie gemeld, nadat een slachtoffer aan een psycholoog vertelde wat in het verleden gebeurd was.

Vergeving

De kasteelheer bekende de feiten van seksueel misbruik, maar niet die van marteling. Tijdens een rechtbankzitting een maand geleden vroeg Marc d.V.G. om vergeving. Hij zei zich diep bewust te zijn van de schade die hij had veroorzaakt. De advocaten van de burgerlijke partijen noemden de kasteelheer echter een ‘roofdier’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen