Controversiële islamitische ex-rapper in de clinch met Demir (N-VA): “Ze moet huiswerk beter maken”

“Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken”, zei de voormalige Nederlandse rapper Abid Tounssi dinsdag in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1. Hij reageerde daarmee op de heisa die is ontstaan na conservatief-islamitische lezingen in Antwerpen en Genk, waar hij een van de sprekers was. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) had het over “religieuze gekken die haat zaaien”.

lbo

De commotie ontstond na een uitzending van het Nederlandse nieuwsprogramma ‘Nieuwsuur’. Daarin was te zien hoe de sprekers op de lezing moslims afraden om muziek te beluisteren of naar plaatsen te gaan waar alcohol wordt geschonken. De lezing werd bij ons onder meer in Genk en Antwerpen gegeven. Tounssi vertelde er zijn persoonlijke verhaal over hoe hij zijn voormalige leven als rapper heeft afgezworen.

“Nieuwsuur heeft vier of vijf uur aan beeldmateriaal gemaakt. Daar wordt dan een item van 7 minuten van gemaakt. Men neemt er de dingen uit die voor hen sensationeel zijn. Wat ik heb gezegd, is uit de context getrokken”, zo hekelde hij het beeld dat ‘Nieuwsuur’ van hem schetste.

LEES OOK. Ophef over infoavond voor moslims in stadhuis: “Overspel is verboden, muziek is des duivels”

De Nederlander zegt ook dat de sprekers voor de lezing in Genk gescreend waren door de burgemeester en dat er een agent aanwezig was die geen opmerkingen heeft gemaakt. De ophef is volgens hem dan ook politiek gekleurd. “Mevrouw Demir moet haar huiswerk beter maken. Ze moet terug naar school.”

Hij sprak voorts tegen dat mannen en vrouwen bij de lezingen gescheiden moeten zitten, en nuanceerde dat hij moslims afraadt om muziek te beluisteren. “Ik wil niet meer dat mensen naar MIJN muziek luisteren”, zei hij, verwijzend naar vrouwonvriendelijke teksten. Wel erkende hij dat hij jongeren adviseert om plaatsen te mijden waar alcohol geschonken wordt, al zag hij daar niets verkeerds in. “Is alcohol de standaard voor de maatschappij? Ik heb zelf drank en drugs gebruikt. Is het fout om te zeggen dat ik daarmee wil stoppen?”

In de clinch in Van Gils en Gasten

In ‘Van Gils en Gasten’ gingen Tounssi en Demir gisteravond rechtstreeks de confrontatie aan. Het debat werd behoorlijk verhit, waarbij de twee elkaar geregeld onderbraken.

Demir begon met uit te leggen waarom ze verontwaardigd was: “Wij doen heel veel positieve projecten om te verbinden, om het samenlevingsmodel waar wij voor staan voorop te stellen. En dan zie ik op de Nederlandse tv de uitzending waar mijnheer samen met zijn collega of kameraad boodschappen brengt die ik volledig afkeur. Gaan we nog samen verjaardagsfeestjes vieren, want daar kan alcohol geserveerd worden? Hij zegt ‘muziek is een harddrug’, terwijl muziek net zo verbindend is.”

“Wij doen heel veel voor de gelijkheid van man en vrouw en als ik dan zie in de zaal dat een opdeling wordt gemaakt van mannen vooraan en vrouwen achteraan, dan zie ik het als mijn taak om te zeggen: Kijk, ik wil niet dat we onze jongeren door die boodschappen afsnijden van onze samenleving. Dit gaat in tegen ons samenlevingsmodel dat wij proberen te promoten vanuit het verbinden en samenbrengen.”

“Ik kan best begrijpen dat ze verontwaardigd is”, reageerde Toussni. “Maar dat heeft denk ik niet zozeer te maken met de boodschap alleen, ik denk dat de nabeschouwing misplaatst was. Voor de duidelijkheid: ik ben forensisch behandelaar. Ik heb te maken met hele zware criminelen in het dagelijkse leven. Als u zegt dat ik niet meedoe aan het meedenken wat betreft de samenleving, dan heeft u het echt verkeerd, want dat is mijn dagelijkse werk. Het feit dat ik daar heb gestaan is niet als prediker, want ik ben geen prediker, ik ben geen islamoloog, ik ben geen arabist, ik ben een ex-rapper.”

“Tien jaar heb ik muziek gemaakt, awards gewonnen, noem maar op”, vertelde Toussni. “Maar nu wil ik daar niets meer mee te maken hebben. U kunt zien dat mijn teksten vrouwonvriendelijk waren. Ik wil geen muziek meer maken, ik wil er niet naar luisteren, maar ik heb niet gezegd dat jongeren niet meer naar muziek mogen luisteren. Ik heb gezegd dat ze beter niet meer naar mijn muziek luisteren. Het is een vrije keuze waar je mensen niet in kunt stoppen.”

Demir: “U heeft wel degelijk gezegd dat muziek is zoals een harddrug. Ik heb het nog eens opnieuw bekeken om te zien of ik het wel goed gehoord had. Die zaal zit daar vol jongeren. Ik keur uw project af. Ik vind dat gewoon niet goed voor onze jongeren. U ontneemt kansen. U komt met een redelijk radicaal discours waar ook een groot deel van de moslimgemeenschap niet achter staat. ”

“Ik ben eigenlijk teleurgesteld in uw reactie”, aldus Toussni. “U maakt ons al uit voor religieuze gekken die haat zaaien, maar u bent niet aanwezig geweest, u heeft geen enkele voorstelling meegemaakt. De politie was aanwezig en heeft gezegd dat alles goed was, de burgemeester heeft ons gescreend en alles was positief. En dan noemt u ons een paar internetgekken. Ik vind dat beledigend. Als u dan zou zeggen: oké, ik zou eerst het gesprek willen aangaan, in plaats van dat u ons eerst beledigt en ons zwartmaakt...”

Demir: “Ik heb voldoende gezien. Als iemand tegen de gelijkheid van man en vrouw is, als iemand zegt: we gaan niet meer naar verjaardagsfeestjes, we gaan niet meer op café, we gaan geen muziek meer beluisteren... Ja sorry, dan bent u een religieuze gek, hé. Dan vind ik dat niet normaal dat u zulke boodschappen brengt bij onze jongeren.”

“Over verjaardagsfeestjes heb ik niets gezegd”, zei Toussni. “U moet wel de feiten erbij halen. Ik krijg het idee dat jullie alles op een hoopje willen gooien”, zei hij ook richting Van Gils. “Er wordt bevooroordeeld naar ons gekeken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen