Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Elke dag 38 maagoperaties in België, ook tieners vragen erom

Maagoperaties om te vermageren worden steeds populairder in ons land. Gemiddeld lieten vorig jaar 38 mensen per dag een maagoperatie uitvoeren. In 5 jaar tijd is dat een stijging van 65 procent. En nog opvallend, de patiënten worden alsmaar jonger. Zelfs kinderen vragen om een maagoperatie. Pano brengt vanavond een reportage over jongeren die worstelen met hun gewicht en een operatie als hun enige uitweg zien.  

Vorig jaar lieten 13.793 Belgen een maagoperatie uitvoeren om te vermageren. Dat zijn er gemiddeld 38 per dag. Ofwel een stijging van 65 procent in 5 jaar tijd. De meest populaire ingreep is de gastric bypass. Daarbij wordt de maag kleiner gemaakt. Dit nieuwe maagje wordt dan rechtstreeks verbonden met de dunne darm.  

Dat er steeds meer maagoperaties als een gastric bypass gebeuren, weegt ook op het budget van de sociale zekerheid. Vorig jaar was het budget voor terugbetaling van maagoperaties goed voor zo’n 25,6 miljoen euro. Dat is 10 miljoen meer dan in 2010.

Steeds meer Belgen zien een maagoperatie als laatste redmiddel om van de overtollige kilo’s af te geraken. Nochtans zijn er strenge voorwaarden om in aanmerking te komen voor een terugbetaling. Zo moet je BMI (body mass index) hoger zijn dan 40 en moet je minstens 18 jaar zijn. Maar die strenge criteria staan steeds meer onder druk. Want gespecialiseerde dokters zien steeds jongere patiënten. Dertigers, twintigers en tieners, zelfs minderjarigen vragen om een maagoperatie. En dat is een probleem, want onder de 18 jaar wordt zo’n operatie niet terugbetaald.

Obesitaschirurg Bruno Dillemans (AZ Sint-Jan Brugge) ziet jaarlijks zo’n 20 à 25 extreem zwaarlijvige minderjarigen. In heel Vlaanderen moeten er dat dus honderden zijn, kinderen en hun ouders die ten einde raad zijn. Voor dit soort mensen vraagt dokter Dillemans om de maagoperatie wel terug te betalen: “Wij worden geconfronteerd met het fysiek, maar ook met dat mentaal lijden van dat kind. Ze hebben het echt niet gemakkelijk. Die kinderen zijn introvert op consultatie. Je ziet dat ze al mentaal geleden hebben. Moet je dan nog 2 jaar wachten? Waarom niet die kinderen die eventuele kans te geven?"

Wij worden geconfronteerd met dat fysiek maar ook met dat mentaal lijden van dat kind.  Moet je dan nog 2 jaar wachten?  

Obesitaschirurg Bruno Dillemans

Eén van die patiënten is Nikita. Op haar 16e was ze al extreem zwaarlijvig. Maar ook zij moest 2 jaar wachten, tot haar 18e verjaardag, om in aanmerking te komen voor een terugbetaalde maagoperatie. “Ik heb nog twee jaar moeten wachten, omdat mijn mama dat niet kon betalen. Mijn mama is alleenstaande met 3 kinderen dus dat ging niet zo makkelijk.” Een maagoperatie kost zonder terugbetaling al snel tussen de 5.000 en de 8.000 euro. Wanneer je wel aan de voorwaarden voldoet, is dat nog maximaal 1.500 euro.

Ik heb nog twee jaar moeten wachten omdat mijn mama dat niet kon betalen

Nikita Brouckaert, 18 jaar en extreem zwaarlijvig

Maar een versoepeling van de leeftijdsvoorwaarde ziet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) niet zitten. Een maagoperatie zoals een gastric bypass houdt immers ook risico's in. “Waar gaan we de lat leggen? Waar gaan we de grens leggen? Gaan jonge kinderen zo’n beslissing kunnen nemen die voor de rest van hun leven een invloed kan hebben op hun levenskwaliteit?"

De volledige reportage kan u vanavond bekijken in Pano, 21.30 uur op Eén.  

Bekijk de trailer:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen