Direct naar artikelinhoud
Champions League

Dit is niet de herfst geworden waarop Anderlecht hoopte: kan een punt tegen Bayern een uitweg bieden?

Op de laatste training gisteren.Beeld Photo News

Anderlecht neemt vanavond afscheid van zijn thuispubliek in de Champions League. Er komt geen nieuwe galamatch. Of redt het een punt tegen Bayern München om zo op de slotdag in Celtic te kunnen spelen voor kwalificatie in de Europa League?

The Invisible Man. Op alle foto's die de voorbije dagen zijn genomen van Hein Vanhaezebrouck staat die eik van een man telkens dik ingeduffeld, kraag van zijn vest omhoog, verscholen onder een pet. Zou hij iets van plan zijn?

Eén week na zijn voorstelling in de bunker van het Constant Vanden Stockstadion, anderhalve maand geleden, organiseerde perschef David Steegen een rondetafelmoment met Vanhaezebrouck voor alle kranten. En toen al had hij het over de wedstrijd tegen Bayern München. "De 0-3-nederlaag tegen Celtic maakt dat je ergens iets moet stelen, en dan zal het thuis tegen Bayern moeten. Want met 0-4 winnen in Schotland wordt quasi onmogelijk."

Machteloos

Dit is niet de herfst geworden waarop Anderlecht had gehoopt. Twee jaar diende paars-wit in de anonimiteit van de donderdagavond te voetballen - je gaat pas opkijken bij Europa League-voetbal vanaf de halve finales. Terug in de schijnwerpers van het kampioenenbal maakte Anderlecht zich op voor drie galavoorstellingen. Eddy Merckx en Paul Van Himst haalden hun beste kostuum boven, notabelen bestelden hun abonnement en zowaar werd in allerijl vanuit Gent een ervaringsdeskundige ingehaald.

Maar zie nu: 0 punten, 0 goals, 15 tegentreffers, de spot van Europa. "Je gaat dat toch niet allemaal in mijn schoenen schuiven?", glimlacht Vanhaezebrouck. Neen, natuurlijk niet. Nicolás Frutos verprutste veel met een volledig foute aanpak tegen Celtic. Vanhaezebrouck ging vervolgens vrijuit in beide duels tegen PSG, en het gezond verstand zegt dat hij evenzeer machteloos staat vanavond tegen Bayern München. En toch zou Anderlecht zijn druilerige Europese herfst nog enige kleur moeten kunnen geven.

Controle

Anderlecht heeft progressie geboekt sinds Vanhaezebrouck neerstreek op Neerpede. Zaterdag op Moeskroen had de ploeg eindelijk nog eens omzeggens negentig minuten controle over een wedstrijd, voordien was het telkens hooguit één helft. Anderlecht voetbalt met vertrouwen, speelt op de helft van de tegenstander, creëert veel meer kansen dan onder René Weiler (vanavond analist voor de Zwitserse tv) en het is gedaan met het toevalsvoetbal. "We zijn sterker geworden", beaamt Vanhaezebrouck.

Het wordt stilaan tijd voor 'Team Hein' om eens een statement te maken. 'We are Anderlecht.' Om de datum van 17 december kunnen ze niet heen, dan mág niet verloren worden in Brugge. Maar vanavond al eens flirten met een draw tegen Bayern München, om zo een Europese overwintering warm te houden, kan de evolutie van de ploeg in een stroomversnelling brengen. "Het is de bedoeling om er alsnog iets moois van te maken", knikt Vanhaezebrouck.

'Het is de bedoeling om er alsnog iets moois van te maken'
Coach Hein Vanhaezebrouck

Kums groeit naar topvorm

Het gevoel dat hij Anderlecht binnenkort naar kruissnelheid brengt, loopt niet toevallig parallel met de betere vorm van Sven Kums. De introverte strateeg bloeit open. Ook voor hem geldt veeleer 17 december als D-day. Maar als Kums één wedstrijd in het teken van 'revanche' mag zetten, dan wel deze tegen Bayern München. Minuut 89, vanavond: een applauswissel voor Kums. En dan moet hij maar een spreekwoordelijke middenvinger opsteken richting Zwitserland.

Anderlecht kan in negentig minuten alles van de voorbije maanden vergeten en schoonvegen.

Het mist wel enkele pionnen. Ivan Obradovic is niet tijdig hersteld van zijn ziekte. Ook op Nicolae Stanciu kan Vanhaezebrouck geen beroep doen. De Roemeen is out met overbelasting aan de hamstrings. Andy Najar traint deels mee met de groep, maar het is nog veel te vroeg om al in wedstrijden in actie te komen.

Sven Kums (met bal aan de voet) en Olivier Deschacht (r.) nemen de groep op sleeptouw tijdens de training in Neerpede.Beeld Photo News