Gaetan overleefde explosie ArcelorMittal die zijn vriend het leven kostte: “Het is één zwarte vlek”

© *

“Mijn zoon zit vooral in met zijn overleden collega.” Dat zegt de mama van Gaetan Cools (24) uit Heusden, een van de twee arbeiders van ArcelorMittal die maandag zwaargewond is geraakt bij een ontploffing. De arbeidsinspectie heeft intussen een plaatsbezoek uitgevoerd.

Sander Luyten, Koen Van Waesberghe, Stijn Van de Velde en Dirk Ververs

LEES OOK: Robin (25) komt om bij ontploffing in fabriek ArcelorMittal: “Hij moest eigenlijk helemaal niet komen werken”

Met een minuut stilte op het middaguur herdachten directie en personeel van ArcelorMittal gisteren hun overleden collega Robin Calemyn (25). De man uit Sleidinge stierf maandag tijdens de ontploffing in een silo van de cokesfabriek. Arbeiders Gaetan Cools (24) uit Heusden en Carmelo Tuscano (40) uit Wachtebeke hadden meer geluk, al lagen beiden ook gisteren nog zwaargewond in het ziekenhuis.

Gaetan ligt in het Gentse AZ Jan Palfijn met vijf gebroken ribben, een bloeding in de milt, een wonde aan het been en sneden over heel het lichaam. Van het ongeval herinnert hij zich helemaal niets meer. “Hij ziet alleen een zwarte vlek”, zegt zijn mama Ann De Raeve. “Mijn zoon is vooral bezig met het overlijden van Robin. Ze zijn samen gestart bij ArcelorMittal en waren meer vrienden dan collega’s.”

Positief gebleven

De Raeve hoorde het nieuws van de ontploffing via een vriendin die het op sociale media had gezien. “Ik ben altijd positief gebleven. Ook toen ik Gaetan niet kon bereiken. Accidenten gebeuren, helaas. Je kan buitenkomen en overreden worden. Mijn man en ik krijgen veel steun van onze drie andere kinderen en de vrienden van Gaetan. Van mij mag hij daar weer gaan werken, maar niet voor hij volledig is hersteld.”

Ook Carmelo Tuscano ligt nog in het ziekenhuis. Hij heeft zijn beide enkels en een schouderblad gebroken.

Meteen na de ontploffing zijn het parket en het arbeidsauditoraat ingelicht. Een deskundige moet de omstandigheden van het ongeval onderzoeken. Van kwaad opzet lijkt geen sprake. Vermoedelijk ligt een kortsluiting in een filter aan de basis van de ontploffing. De precieze oorzaak wordt verder onderzocht. De arbeidsinspectie ging gisteren ter plaatse, maar haar vaststellingen zijn nog niet bekend.

Kritiek uit Zeeland

Jan Cornelis, woordvoerder van ArcelorMittal, laat weten dat het bedrijf volop bezig is met de analyse van het ongeval. “Maar de eerste aandacht gaat naar de nabestaanden en gewonden.”

In de marge van het ongeval komt er kritiek uit Zeeland. “We zijn maandag erg laat geïnformeerd over de zware ontploffing op een plek slechts enkele kilometer over de grens”, zegt Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, in een plaatselijke krant. Hij betreurt dat omdat het niet meteen duidelijk was of er al dan niet giftige stoffen waren vrijgekomen. “Als we sneller waren ingelicht, hadden we onze hulpverlening kunnen opschalen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen