Direct naar artikelinhoud
Davis Cup

Vijf troeven die Frankrijk favoriet maken in tennisfinale tegen België

De Franse coach Yannick Noah geeft topspeler Jo-Wilfried Tsonga nog wat tips.Beeld Photo News

Bij de hoge inzet van een Davis Cup-trofee hoort wat blufpoker. Geen van beide teams bombardeert zichzelf graag tot favoriet. Maar zelfs al is het ontzag voor David Goffin gegroeid, lijkt Frankrijk toch net iets meer troeven te hebben.

1. Thuisvoordeel

Ambiance verzekerd in het Grand Stade Pierre Mauroy in Villeneuve-d'Ascq. Normaliter het voetbalstadion van Lille - waar de Rode Duivels die pijnlijke EK-nederlaag tegen Wales leden - maar voor de Davis Cup-finale omgetoverd tot een tennistempel. Het zicht vanuit de hoge tribunes is imposant: het stadion is in twee delen 'gekapt', achter zware gordijnen is de andere helft met het groene gras verstopt.

Ruim 27.000 toeschouwers kunnen de finale bijwonen, het duel is zo goed als uitverkocht. België zal zich ruw geschat door 5.000 fans gesteund weten, maar 22.000 Franse kelen produceren beduidend meer decibels in een chauvinistische sfeer. Frankrijk hield graag vast aan het comfort en het ritueel in Lille waar de ploeg dit jaar ook de halve finale tegen Servië won en de finale in 2014 tegen Zwitserland speelde.

2. Grotere traditie

België jaagt nog op zijn eerste landentrofee. Behalve die ene finale in 1904 tegen Groot-Brittannië is vooral de ervaring van het huidige Belgische team in de finale van 2015 belangrijk. Toen botste ons land op Andy Murray.

Frankrijk staat al negen keer als winnaar gegraveerd in de trofee. Sinds het proftennis in 1968 speelde Frankrijk acht finales en won het drie keer (1991, 1996 en 2001). De laatste zege dateert dus wel al van zestien jaar geleden. Sindsdien verloor Frankrijk nog drie finales tegen Rusland (2001), Servië (2010) en Zwitserland (2014), en dat steekt. Opvallend hoe de Franse spelers nu de mond vol hebben van een "missie om de Davis Cup na zestien jaar nog eens te winnen".

3. Het aura van coach Noah

Elk groot tennisland heeft een icoon. In Frankrijk komt die eer Yannick Noah toe, als laatste Franse grandslamwinnnaar (Roland Garros in 1983). Zijn gevleugelde persoonlijkheid wist hij later in een muzikale carrière te verzilveren. Tennis blijft wel zijn eerste liefde.

Als Davis Cup-kapitein beleeft hij al zijn derde passage na 1991-1993 en 1995-1998, toen bekroond met twee titels. Vooral de trofee in 1991 was memorabel, want tegen de VS met het onklopbaar gewaande duo Sampras-Agassi. Maar Noah, alias de magiër, slaagde er op zijn manier in om Henri Leconte en Guy Forget boven zichzelf te laten uitstijgen. Frankrijk beleefde toen in Lyon een collectief delirium.

'In alles wat hij onderneemt, tennis of muziek, kende Noah succes. Yannick bezit de cultuur van te winnen'
Lucas Pouille

Na het opzijzetten van Arnaud Clément als kapitein in 2015, trok de federatie weer de kaart-Noah. Als garantie op succes? Lucas Pouille gelooft wel in het Noah-effect: "In alles wat hij onderneemt, tennis of muziek, kende Noah succes. Yannick bezit de cultuur van te winnen."

4. Goede statistieken tegen Goffin

Sowieso is de Davis Cup-ploeg van Frankrijk in de breedte sterker dan België. Of zou u het een verzwakking vinden als ex-toptienspeler Richard Gasquet, die momenteel als reservist bij de ploeg zit, de plaats inneemt van Lucas Pouille of Jo-Wilfried Tsonga in het enkelspel?

Tsonga en Pouille krijgen wellicht de voorkeur en hebben betere statistieken tegen Goffin. De ervaren Tsonga (32) leidt met 4-2, de jonge Pouille (23) won alle drie de gespeelde ontmoetingen tegen de Belg. Al wil Pouille na de straffe Masters van Goffin niet gezegd hebben dat hij die klus nu opnieuw kan klaren: "Het was telkens erg spannend tegen David. Hij maak nu deel uit van de beste spelers ter wereld, om hem te kloppen moet ik zelf mijn topniveau halen."

Ook Tsonga is niet van plan Goffin te onderschatten: "De grote troef van Goffin is zijn regelmatigheid. En als je Federer in verlegenheid kunt brengen, ben je sowieso wereldtop."

5. Wereldklasse in dubbel

In het dubbel is het Franse duo torenhoog favoriet. Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut zijn samen goed voor tien dubbeltitels, waaronder Wimbledon in 2016 en de US Open in 2015. Met dit voorbehoud voor de Davis Cup-finale: achter Herbert staat een vraagteken na zijn forfait vorige week op de Masters met een geblokkeerde rug. Julien Benneteau is een waardig alternatief.

Voor België dubbelen wellicht Ruben Bemelmans en Joris De Loore.

5. Wereldklasse in dubbel
Beeld Photo News