Direct naar artikelinhoud
#MeToo

Trump steunt Republikein die tienermeisjes zou hebben misbruikt: "Willen we dan liever een Democraat?"

Trump steunt Republikein die tienermeisjes zou hebben misbruikt: "Willen we dan liever een Democraat?"
Beeld Photo News

Donald Trump heeft zich dan toch uitgesproken over kandidaat-senator Roy Moore, die wordt beschuldigd van seksueel wangedrag. Het lijkt erop dat de president de Republikein steunt: "Willen we dan liever een Democraat verkozen zien worden?"

Moore, een Republikein uit Alabama, zou zich jaren geleden hebben vergrepen aan tienermeisjes. Twee van hen beschuldigen hem van misbruik. De kandidaat-senator ontkent echter alles.

Gevraagd naar een reactie lijkt Donald Trump vooral bezig met de strijd om het Senaatszitje waarin Moore verwikkeld zit: "Wat ik zeker kwijt wil over deze zaak, is dat we geen Democraat verkozen willen zien worden." Moore moet het opnemen tegen de Democraat Doug Jones.

Trump ging nog verder: "Kijk, hij ontkent alles. Hij zegt duidelijk dat het niet is gebeurd." En meteen ging de president weer in de aanval tegen de Democratische tegenkandidaat: "In dossiers over misdaad en defensie heeft hij al vaak gefaald."

Niet moeien

Of de president dan zo ver zou gaan om campagne te voeren met Moore? "Dat zal ik jullie volgende week wel laten weten." Daarmee gaat Trump opnieuw in tegen zijn administratie, die vorige week liet weten zich niet te moeien met de kiesstrijd in Alabama. "Moore moet een stap opzijzetten als de beschuldigingen blijken te kloppen", klonk het bij persverantwoordelijke Sarah Sanders. Zij stelde toen ook dat Trump de beslissing van de Republikeinse partij steunde om Moores campagne niet langer te steunen. 

'Kijk, hij ontkent alles. Hij zegt duidelijk dat het niet is gebeurd'
Donald Trump

Verschillende Republikeinen hebben zich gedistantieerd van Moore, en net dat lijkt voor Trump de aanleiding om de man te steunen. De president sprak zich in zijn kenmerkende stijl ook uit over seksueel misbruik in andere sectoren: "Vrouwen zijn zeer bijzonder. Het is goed dat dit allemaal naar buiten komt, dat is zeer goed voor alle vrouwen. Ik ben blij dat alles aan het licht komt."