Schooldirecteurs haken massaal af

© An Nelissen

Bijna twee op de vijf de Vlaamse basisscholen wisselden vorig jaar van directeur. Sommigen gingen met pensioen, maar een belangrijke oorzaak is ziekte. De verzuchtingen zijn steevast dezelfde: te weinig omkadering en te veel werk, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag. De directeurs van de katholieke basisscholen zijn teleurgesteld, meldt De Standaard, en eisen dat er iets verandert.

Van de 2.872 schooldirecteurs stopten er vorig schooljaar 1.119. De voorbije jaren steeg dat percentage: in 2015-2016 ging het nog om 958 wissels, in 2014-2015 om 877. Dat blijkt uit cijfers die SP.A-parlementslid Steve Vandenberghe opvroeg.

Volgens hem ging het bij 313 van de 1.119 wissel om directeurs die met pensioen gingen. “Maar van de overige 806 wissels zijn er 396 te wijten aan ziekte, of bijna de helft”, zegt Vandenberghe. “Dat cijfer ligt veel te hoog en is tekenend voor de werkdruk.”

Beter ondersteunen

SP.A diende een voorstel van resolutie in om schooldirecteurs beter te ondersteunen. De oppositiepartij pleit onder andere voor de ontwikkeling van een apart beroepsprofiel. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) erkent de problematiek. Ze vindt ook dat er meer moet worden ingezet op een goede voorbereiding en opleiding van directies. Intussen loopt er een onderzoek naar stress bij schoolhoofden.

Teleurgesteld

Een maand geleden riep een groep directeurs uit het basisonderwijs hun collega’s nog op om zich uit protest één dag per maand ziek te melden. Nu blijkt dat de Limburgse scholen toen ook sterk overwogen om hun bijdragen aan het Katholiek Onderwijs Vlaanderen één jaar niet te betalen en zelf te gebruiken, meldt De Standaard.

“We ondersteunen die acties niet, maar het zijn wel statements die aantonen dat er iets moet veranderen”, zegt Lieven Verkest, de woordvoerder van de Directiecommissie Katholiek Basisonderwijs. “Het ongeduld is terecht heel groot. De emmer is meer dan vol en er gebeurt niets.”

Veel studies, geen actie

Al jarenlang klagen de directeurs over de slechte omkadering in hun scholen. Boven op hun ­directietaken zijn ze preventie­adviseur, moeten ze verslagen opstellen, de boekhouding doen en kleine klusjes opknappen. “En nu ook nog eens extra administratie door Europese privacyregels”, zegt Verkest. Hun frustratie heeft stilaan een hoogtepunt bereikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen