Siliconen op de Antwerpse ring: hoe stuurt een plakkerig goedje het verkeer in de war?

Voor de tweede dag op rij stuurt een gelekte lading siliconen het verkeer rond Antwerpen in de war. Brandweer en civiele bescherming proberen de rijbaan weer schoon te krijgen, voorlopig zonder succes. Het gaat immers om een vloeistof die deels in de bodem is getrokken, en die valt niet zomaar op te ruimen, vertelt de Antwerpse brandweer.

Om welke soort siliconen gaat het?

Er bestaan verschillende soorten siliconen, maar het gaat hier niet om de variant die in de doe-het-zelfzaak ligt.  "Denk dus niet aan de afkitsetjes die je gebruikt om siliconen te spuiten rond je badkuip", legt Jasmien O van de Antwerpse brandweer uit. "Het gaat om een vloeibare variant, die onder meer gebruikt wordt om gevels van gebouwen waterafstotend mee te maken."

Hoe kan je die siliconen opruimen?

Net omdat het niet om een vaste stof gaat, vallen die siliconen niet op 1-2-3 op te ruimen. "Wie in zijn badkamer te veel siliconen gebruikt, kan de overschotjes na het afkitten wegwerken met azijn. Als hier op het wegdek een vaste siliconenvorm was gelekt, dan hadden wij even goed een zuur of een base kunnen gebruiken om dat goedje weg te krijgen. Maar hier gaat het om een vloeistof, en daarbij werkt dat niet", zegt O.

Welke opruimmethoden zijn er al gebruikt?

De brandweer en de civiele bescherming hebben al op verschillende manieren geprobeerd om de siliconen op te ruimen. "De voorbije nacht hebben we stoomreinigers ingezet, om de siliconenbolletjes los te weken van de ondergrond. Daarna hebben we hogedrukreinigers laten aanrukken met een enorme capaciteit van 1.500 bar, om de losse deeltjes weg te spuiten. Die techniek heeft deels gewerkt, maar niet helemaal."

"Het probleem is dat de siliconendeeltjes deels in het beton zijn ingesijpeld. Daarom hebben we vanmorgen absorberende korrels op het wegdek gestrooid. Het effect daarvan kan je vergelijken met kattenbakvulling", zegt O. "Daarna hebben we opnieuw de hogedrukreiniger laten aanrukken. Maar ook hiermee is het probleem niet van de baan, want die korrels worden door het doorgaand verkeer snel uit elkaar gereden. Gevaarlijk is dat niet: wagens die langs de getroffen zone rijden, pikken hoogstens wat korrels mee tussen hun banden, niet de siliconen zelf, want die zitten vooral in de bodem."

Wat kan er nog gebeuren?

De vloeibare siliconen liggen dus niet zomaar op het wegdek, maar de stof is al ingesijpeld in het beton. "Hoe diep de siliconen al in de bodem zitten, weten we nog niet. Daarvoor zijn bijkomende metingen nodig", aldus O. "Als we zicht krijgen op de mate waarin de siliconen verweven zijn geraakt met het beton, kunnen we exacter bepalen welke bestrijdingsmethode nodig is."

"Omdat er geen asfalt ligt op die bewuste plek, is het geen optie om de bodem daar weg te schrapen, wat enkel kan met asfalt. Voorlopig blijven we nog even aan de slag met die absorberende korrels. Na de ochtendspits komen er gespecialiseerde bedrijven ter plaatse. Het Agentschap Wegen en Verkeer volgt de situatie dan voort op. Zij beslissen wat er met het wegdek moet gebeuren", aldus nog O.

Hoe onveilig zijn die siliconen op de weg?

Het Agentschap Wegen en Verkeer is momenteel ter plaatse. "De twee getroffen rijstroken blijven voorlopig dicht. We bekijken momenteel hoelang dat nog zo blijft", zegt Gilles Van Goethem van het Agentschap. "We gaan stroefheidsmetingen uitvoeren op het wegdek, om te bepalen hoe glad de ondergrond nog is. Momenteel is het zeer glad, en wordt de situatie door de politie als onveilig beschouwd. Als onze griptest dat bevestigt, dan bekijken we welke verdere maatregelen we kunnen nemen."

Meest gelezen