AFP or licensors

Meer dan 30 vluchten met noodhulp voor Jemen geblokkeerd

De Verenigde Naties klagen aan dat de internationale coalitie geleid door Saudi-Arabië de voorbije dagen 32 vluchten met noodhulp voor Jemen heeft geblokkeerd. Begin november voerde de Saudische coalitie de blokkade in. De Verenigde Naties waarschuwden eerder al voor een humanitaire ramp als de noodhulp Jemen niet binnen kan. Het straatarme land lijdt al sinds 2014 onder een burgeroorlog.

De Saudische coalitie heeft de voorbije dagen 32 geplande vluchten met noodhulp voor Jemen geblokkeerd, alleen de stad Aden is bereikt. Dat melden de Verenigde Naties. Begin november begon de coalitie met de blokkade van de lucht- en zeehavens in Jemen. Saudi-Arabië reageerde daarmee op een aanval van Jemenitische Houthi-rebellen, die begin november een raket afvuurden op de internationale luchthaven op de Saudische hoofdstad Riyad.  

De blokkade leverde Saudi-Arabië veel internationale kritiek op, omdat het door oorlog geteisterde Jemen sterk van noodhulp afhankelijk is. De coalitie schroefde de blokkade deels terug, maar de gebieden in handen van de Houthi's blijven afgesneden, wat zware gevolgen voor de bevolking kan hebben.

Het Wereldvoedselprogramma zei maandag nog dat het leven van miljoenen Jemenieten op het spel staat als die noodhulp het land niet binnen geraakt. Van de naar schatting 26 miljoen inwoners hebben er 17 miljoen voedselhulp nodig, 7 miljoen zijn er volledig afhankelijk van. Het risico bestaat ook dat de cholera-epidemie weer opflakkert. Het voorbije half jaar raakten 900.000 Jemenieten besmet met cholera en stierven er meer dan 2200 Jemenieten aan. 

In Jemen is er al sinds 2014 een burgeroorlog aan de gang tussen president Hadi en sjiitische Houthi-rebellen. Saudi-Arabië leidt sinds 2015 een Arabische coalitie die aan de kant van de president strijdt tegen de rebellen. Minstens 10.000 burgers zouden bij het geweld al omgekomen zijn.

Meest gelezen