Direct naar artikelinhoud
Netflix

Belgische Netflix Original-serie met Tom Waes gaat in 2019 de wereld rond

Een van de hoofdrollen in de Netflix-serie 'Undercover' is weggelegd voor Tom Waes.Beeld vrt

Netflix investeert voor het eerst in een Belgisch-Nederlandse reeks. De Amerikaanse streamingdienst is, samen met onder andere VRT, co-producent van Undercover. De reeks is in 2019 op Netflix te zien, voor Vlaanderen krijgt de VRT de primeur. 

en

De tiendelige serie Undercover wordt een samenwerking tussen België en Nederland. Het verhaal gaat over een belangrijke XTC-producent die in een villa op de Belgisch-Nederlandse grens woont. Zijn comfortabele leven verandert wanneer twee undercoveragenten in het netwerk proberen infiltreren.

De fictieve misdaadserie wordt wereldwijd opvraagbaar via Netflix. De streamingdienst werkt voor Undercover onder meer samen met productiehuis De Mensen , dat eerder Wauters vs Waes en Beau Séjour maakte en de VRT. Die laatste heeft ook de grootste financiële inbreng in het project, dat zorgt er voor dat Undercover bij ons in de loop van 2019 eerst op de openbare omroep te zien zal zijn. Pas een aantal maanden later zal de reeks ook op Netflix opduiken. Ook in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland wordt de serie eerst via lokale omroepen uitgezonden. 

Pieter Van Huyck, hoofd fictie bij De Mensen, heeft het over een belangrijke stap. "Het is de eerste keer dat Netflix in ons taalgebied van bij het prille begin van een reeks als co-producent instapt." Ook inhoudelijk had de Amerikaanse streamingdienst een vinger in de pap. "Al bleef die inbreng al bij al beperkt", zegt Van Huyck. "We zaten vanaf dag één op dezelfde golflengte." 

Netflix daagt met de aankondiging voor de Belgisch-Nederlandse serie meer en meer de lokale tv-zenders uit. Het streamingplatform kent veel succes met eigen producties, maar krijgt soms de kritiek dan het aanbod niet lokaal genoeg is. Lokale series produceren is daarom een beproefde strategie voor Netflix. Zo maakte de streamingdienst eerder een serie over de lokale politiek in de Franse havenstad Marseille. Begin september maakte het bedrijf ook bekend dat het een Zweedse thrillerserie zal maken: Quicksand, van de maker van The Bridge

Netflix maakte tijdens de laatste kwartaalresultaten bekend dat het tot 7 miljard euro zal uitgeven aan originele producties, zodat in 2018 zeker de helft van het aanbod uit zelfgemaakte series en films bestaat.  Netflix biedt vandaag ook al series aan die eerder op de VRT en VTM te zien waren, zoals Beau Séjour en Code 37. Maar de rechten op die reeksen werden pas gekocht nadat ze helemaal afgewerkt waren. 

Twitter bericht wordt geladen...