Europa tikt België op de vingers voor te lakse begroting

© Photo News

Er bestaat een risico dat ons land volgend jaar zijn Europese begrotingsafspraken niet haalt.

De Commissie vindt dat België te weinig inspanningen levert om de begroting op langere termijn gezonder te maken. Onze overheid zou haar structureel tekort jaarlijks met 0,6 procent moeten verminderen, maar op basis van de huidige plannen zal dat in 2018 niet lukken. De Commissie raamt het structurele tekort op 1,5 procent van het bbp. In het verkiezingsjaar 2019 zou dat oplopen tot 1,7 procent. Daarbij komt dat België net als Italië nog steeds een te hoge staatsschuld torst.

De Europese waarschuwing hing al een tijdje in de lucht. Eind oktober had de Commissie in een brief aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) al kritische bedenkingen geuit over het Belgische huiswerk. Ze waarschuwde onder meer voor een te sterke toename van de primaire uitgaven. De Commissie stelt zich ook nog steeds vragen bij de impact van de hervorming van de vennootschapsbelasting op de begroting.

Sinds de eurocrisis evalueert de Commissie elk jaar de ontwerpbegrotingen van de eurolanden. Met dit rapport bevindt België zich in het gezelschap van Oostenrijk, Italië, Portugal en Slovenië.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen