Rookverbod in auto met kinderen op komst in Vlaanderen

© Belga

Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil, naar voorbeeld van haar Waalse collega’s, roken in auto’s met kinderen verbieden. Dat bevestigt haar woordvoerder. Ze krijgt hiervoor steun van alle partijen.

adm

De CD&V-minister stelde haar plannen deze namiddag voor in het Vlaams Parlement en kreeg er steun van alle partijen. De minister gaat nu een wetsvoorstel maken, om dat dan later voor te leggen aan de regering. Haar Waalse collega Carlo Di Antonio (CDH) staat al ietsje verder. Donderdag buigt de Waalse regering zich al over een ontwerpdecreet dat roken in de wagen met kinderen aan boord verbiedt.

De gewestministers hebben het heft in eigen handen genomen, omdat er op federaal gebied weinig beweegt. “Zo diende Vincent van Quickenborne (Open VLD) in het voorjaar 2016 al een wetsvoorstel in om roken in een wagen met kinderen te verbieden, maar tot heden is het wetsvoorstel hangende”, aldus de woordvoerder van Schauvliege. “Een federaal verbod zou eenvoudiger zijn, maar we kunnen dit wel beboeten vanuit onze bevoegdheid.”

Zowel in Vlaanderen als Wallonië zal roken in een wagen met kinderen een milieu-inbreuk zijn. In het Waalse ontwerp zal die bestraft worden met een boete van 150 euro. De definitieve goedkeuring door het kabinet zal wellicht pas midden volgend jaar gebeuren, waarna het ontwerp naar het Waals Parlement gestuurd kan worden. Di Antonio hoopt dat het rookverbod in Waalse wagens met kinderen eind 2018 van kracht kan worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen