Direct naar artikelinhoud
Opinie

Instagram: zo gaat het in het echt écht niet

Laura Buelinckx.Beeld rv

Laura Buelinckx (30) is leerkracht Nederlands en tussendoor minister van agitatie, opwinding en opperste ontroering op haar blog ministerievanhysterie.be. 

Ik ben fan van Dirk De Wachter. Ken je ‘m? Hij wordt ook wel de Nick Cave van de psychiatrie genoemd, en met zo’n bijnaam zit je bij mij al bij voorbaat gebeiteld. De man werpt een heerlijk nuchtere blik op de vaak oppervlakkige maatschappij waarin we allen maar wat aanmodderen. In plaats van krampachtig te willen tonen hoe geweldig je leven is, zegt hij dat het vandaag een kunst is om een klein beetje ongelukkig te kunnen zijn. In alle bescheidenheid durf ik me, met vallen en opstaan, een beginnend kunstenares van het kleine ongeluk te noemen.

Ik worstel zelf wel eens met de druk die al dan niet bewust wordt opgelegd door een medium als pakweg Instagram. Charlotte Van Looy gaf dat mooi aan in haar opiniestukje in De Morgen. Niet dat ik zelf ooit veel volgers had en mijn leven construeerde in functie van een Instagramfoto, maar op een zekere dag had ik wel lak aan al die perfect geposeerde composities van ‘kijk-naar-mij-en-mijn-geweldig-lijf-en-leven’ van anderen. Van Looy spreekt ook over de zogenaamde influencers (wat een hol begrip!), die geld verdienen met hun kiekjes die in feite niet langer oprecht of spontaan zijn. Daar krijg je toch gewoon de kriebels van?

Het leven is nu eenmaal noodlottig, wisselvallig en banaal. Wij leiden immers geen Instagramleven. Allez, ik toch niet.

Ik word ’s morgens niet wakker met een geplamuurd gezicht en geföhnd haar (#wokeuplikethis #maakdatdekatwijs). Ik post geen foto’s van mijn eten dat blijkbaar glutenvrij, veganistisch, paleo en pascalenaessensachtig zou moeten zijn. Mijn bikinifoto’s hou ik liever voor mezelf, tot grote spijt van enkele van mijn lezers. En ik hoef ook niet in de winter geconfronteerd te worden met foto’s die melding maken van het ‘bikiniproofen’ van je lijf voor een zomer die nooit lijkt te komen. Wat ik ’s morgens aantrek, moet je maar bewonderen als je me tegenkomt in levenden lijve, want die #ootd* is - laat ons eerlijk zijn, het blijft tussen ons - ronduit belachelijk. Het kan heus niet waar zijn dat je alleen maar smoorverliefd bent op je vent en niet laat zien dat je hem soms een dreun op z’n smoel wil verkopen. Kan en passant iemand me ook uitleggen hoe je als werkende moeder met kroost een pinterestvriendelijk huis kan hebben, modelkinderen en een Gisele Bündchenlijf? En het lijkt me bovendien weinig realistisch om de hashtag wanderlust te gebruiken als je een all-in hebt geboekt naar Ibiza. 

Kan iemand me uitleggen hoe je als werkende moeder met kroost een pinterestvriendelijk huis kan hebben, modelkinderen en een Gisele Bündchenlijf?

“Zo gaat het in het echt toch niet?”, bries ik meestal na het zien van dergelijk huichelachtig beeldmateriaal. Ik onderdruk de neiging om foto’s te trekken van het wekelijkse pak friet, de eeuwige berg strijk, de broek die ‘opeens’ niet goed meer past, de zoveelste zucht van de crisismanager op mijn klaagzang, onze stinkbek en warkop ’s morgens en onze uitgeteldheid ’s avonds, gehuld in joggingpak en al.

(Voor de duidelijkheid en voor mijn geestelijke gezondheid: ik ben voor onbepaalde duur niet meer terug te vinden op Instagram.)

Want er zijn nu eenmaal van die dagen dat je melancholisch bent, dat je sip bent maar niet weet waarom, dat je prikkelbaar bent en er rotslecht uitziet (puisten op mijn dertigste – komáán), dat je platzak bent en lusteloos, rusteloos, moedeloos. Maar hé, wat maakt het allemaal eigenlijk uit? Het echte geluk zit ‘m namelijk in de kleine dingen en in de verbondenheid met anderen. Niet in een perfect gemanipuleerde foto die ons eigenlijk niet blij maakt.

Laten we de imperfecties van het leven wat meer koesteren en rustig zoeken naar manieren om gewoon tevreden te zijn met het, tja, gewone

Laten we de imperfecties van het leven wat meer koesteren en rustig zoeken naar manieren om gewoon tevreden te zijn met het, tja, gewone.

En anders? Allemaal in therapie bij Dirk De Wachter! (Of eventjes je Instagramaccount deactiveren, dat is misschien minder drastisch.)

* Outfit Of The Day

Lees ook

Geselecteerd door de redactie