Direct naar artikelinhoud
president trump

Trump zoekt ruzie met vader van basketbalspeler die hij uit Chinese cel redde: "Ondankbare gek!"

President Trump vandaag in het Witte Huis.Beeld Photo News

Vandaag, net wakker geworden, liet de Amerikaanse 'chaospresident' voor de zoveelste keer zien dat hij snoeihard in de aanval kan gaan op Twitter. Hij stookte het vuur op in een slepende ruzie met LaVar Ball, vader van een stelende basketbalspeler die hij uit een Chinese cel zou hebben gered, door hem uit te maken voor "ondankbare gek".

Een week nadat Trump bij de Chinese president Xi pleitte voor de vrijlating van drie Amerikaanse basketspelers, die waren betrapt op winkeldiefstal, bekvecht hij met de vader van een van hen op Twitter. Trump roept al dagen dat de basketballers dankzij hem zijn vrijgelaten. Maar LaVar Ball, vader van basketballer LiAngelo, trok dit weekend de "cruciale rol" van Trump bij de vrijlating publiekelijk in twijfel. 

Het gevolg: een president die, ondanks een overvolle agenda, wederom in het openbaar een vete uitvecht met een van zijn onderdanen. Vorige maand was de weduwe van een gesneuvelde militair het mikpunt van zijn kritiek, nu moet een basketbalvader het ontgelden.

Twitter bericht wordt geladen...

Celstraf

"Het was niet het Witte Huis, niet het State Department, noch de mensen van vader LaVar in China die zijn zoon wisten te behoeden voor een lange celstraf", twitterde Trump. "IK WAS HET. LaVar, jij had de komende vijf tot tien jaar met Thanksgiving je tijd kunnen doorbrengen in China. Zonder NBA-contract om je te kunnen onderhouden. Maar besef je heel goed LaVar, winkeldiefstal is niet iets kleins in China. Het is een ernstige zaak."

Genoeg belangrijkere zaken vergen de aandacht van de president: de naderende stemming in de Senaat over de belastingverlagingen, de gunstige economische cijfers en het rumoer rond Roy Moore, de omstreden Republikeinse kandidaat voor de senaatsverkiezing in Alabama.

Twitter bericht wordt geladen...

IJdele hoop

Trump gebruikt de kwestie rond de basketballers om de Amerikanen te laten zien dat hij zaken gedaan kan krijgen. De spelers van de Californische universiteit UCLA werden tijdens een tour door China opgepakt nadat ze betrapt waren op het stelen van luxespullen in diverse winkels in Hangzhou. Dat leek uit te draaien op een rechtszaak, totdat het Witte Huis zich ermee bemoeide.

"Denken jullie dat de drie UCLA-spelers president Trump zullen bedanken?", twitterde de president vorige week direct na hun vrijlating. "Zij zouden 10 jaar celstraf krijgen." Het antwoord van de spelers kwam heel snel. Op een persconferentie bedankte de ene na de andere speler Trump voor zijn hulp. Ook boden ze uitvoerig hun excuses aan, onder andere aan de Chinese autoriteiten. 

Dat ze dit van tevoren hadden bekokstoofd met het Witte Huis, was duidelijk. Maar vader LaVar ergerde zich, dagen later, aan de borstklopperij van de president. "Wie?", zei hij vrijdag sarcastisch tegen de sportzender ESPN over de rol die Trump had gespeeld bij de vrijlating van zijn zoon. "Iedereen wil het erop laten lijken dat hij mij uit de brand heeft geholpen." Dat schoot Trump in het verkeerde keelgat. "Hij wil niet accepteren wat ik voor zijn zoon heb gedaan'" reageerde de president. "Ik had hem in de gevangenis moeten laten zitten."

Het gevolg is dat, zeker na Trumps nieuwste uithaal naar de vader, de media het opnieuw dagenlang zullen hebben over deze ruzie. 

Twitter bericht wordt geladen...