Direct naar artikelinhoud
Design

Organisator designfestival Us By Night: "Kan er al mijn kinderdromen in kwijt"

Rizon Parein bij zijn neon-ontwerp voor de poster van Drive.Beeld Tim Dirven

Wat begon als een onderdeeltje van Born in Antwerp, is uitgegroeid tot een heus designfestival. Maar als het van organisator en designer Rizon Parein afhangt, wordt Us By Night de komende jaren nog veel groter. 

De naam Rizon Parein doet bij het grote publiek misschien geen belletje rinkelen, maar zijn werk is bekend over de hele wereld. Filmfreaks kennen zijn virale neon-ontwerp voor de poster van Drive, modefans kennen zijn werk voor Nike, techneuten kennen zijn ontwerpen voor Beats by Dr. Dre. Maar vraag Parein naar het hoogtepunt van zijn carrière, en hij antwoordt: “Offf By Night.” Volgende week wordt dat waarschijnlijk: “Us By Night.”

“Vorig jaar had stad Antwerpen een creatief project, Born in Antwerp”, vertelt Parein. “Er waren vijf curatoren, en ik was curator voor het luik design. Ik kreeg het idee om een spin-off te doen van Offf Barcelona, het bekendste designfestival. Na twee weken hadden al zestien topnamen toegezegd, onder wie een paar internationale kleppers, en Nike. Het werd te groot om gewoon in de Arenberg te staan. Dus heb ik mezelf uitgedaagd om een nieuw format te bedenken.”

Dat format werd dus Offf By Night, een designfestival dat drie avonden loopt in de Parkloods in Antwerpen, geïnspireerd op Brooklyn Night Bazaar in New York. “Een industrieel pand in Williamsburg, waar voedselkraampjes stonden, concertpodia, een flea market, pingpongtafels, airhockey." Een compleet nieuwe manier van uitgaan, vindt Parein, die hij doortrok naar Antwerpen. “Volledig uitverkocht. Ik ben elke nacht met tranen naar huis gegaan, omdat iedereen zo enthousiast was. Je zag de ogen van de sprekers en de bezoekers fonkelen. En een tweede editie werd dus onvermijdelijk.”

Grote ambitie

De link met Offf is verdwenen, en dus werd het festival herdoopt tot Us By Night. De ambitie is alleen maar groter geworden, legt Parein uit. “We hebben het echt naar een hoger niveau kunnen trekken dit jaar. De scenografie is heel dynamisch – we hebben een containerwand, van twee containers hoog en 70 meter breed, met daarin tattooshops, we kunnen gamen op groot scherm, we hebben drie podia, er komt een heel coole vr-installatie, en mijn favoriete restaurants van ’t stad, zoals Veranda en Schnitzel, komen koken. Ik kan er al mijn kinderdromen in kwijt.”

‘De scenografie is heel dynamisch. We hebben tattooshops, drie podia, een coole vr-installatie, en mijn favoriete restaurants van ’t stad komen koken’
Rizon Parein, organisator en designer

Hij is niet de enige met die kinderdromen, is vorig jaar gebleken. Offf By Night trok vierduizend bezoekers. “Dit jaar zijn het er al meer”, weet Parein. Opvallend, want wie niet dagelijks bezig is met design, trekt waarschijnlijk zijn wenkbrauwen op bij de affiche, die wordt gesierd door namen als graffiti-artiest Mode2 en grafisch ontwerper Neville Brody – iconische namen in het wereldje, maar nauwelijks bekend bij de leek. “Bescheiden mensen, geen vedetten of rocksterren”, lacht Parein. “De meeste mensen zullen hun namen niet kennen. Maar ze kennen waarschijnlijk wel de helft van hun werk.”

Design is overal

Want design kom je overal tegen, weet Parein uit eigen ervaring. “Toen ik aankwam op de luchthaven van Tokio, hing die vol met banners die ik had gemaakt voor ING-bank. What are the odds? Dat was echt raar. Maar het is vooral plezant.”

Us By Night toont dan ook dat je heel wat onder de noemer ‘design’ kunt onderbrengen. “Het gaat heel breed, en ik denk dat we alleen breder zullen gaan. Ik zie ons nog evolueren naar iets als South By South West (SXSW). Dan houden we dat festival een maand open, en trekken we het volledig open, ook naar andere disciplines, zoals muziek. Het is een platform waarop alle creatievelingen voor mijn part mogen inpluggen.”

Us By Night. Van 23 tot 25 november in Parkloods, Antwerpen. Usbynight.be