Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is supervluchteling!

Still uit 'Jupiters Moon'Beeld RV

De Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó verbluft, verwart, verrukt en verveelt in gelijke mate met Jupiter’s Moon, een bovennatuurlijke thriller waarin een vliegende vluchteling als superheld wordt opgevoerd.

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee, het is supervluchteling! De opzet van Jupiter’s Moon is krankzinnig genoeg om de nieuwsgierigheid te prikkelen: de Syrische vluchteling Aryan (Zsombor Jéger) wordt doodgeschoten terwijl hij de Hongaarse grens probeert over te steken. Maar in plaats van te sterven, begint hij plots te vliegen.

De corrupte dokter Stern (Merab Ninidze), die later zijn schotwonde verzorgt, wrijft zich aanvankelijk de ogen uit wanneer Aryan opnieuw aan het zweven gaat op zijn operatietafel. Maar hij ziet ook iets in zijn paranormale patiënt. Wat precies, is niet helemaal duidelijk: een bron van inkomsten? Hoop? God?

Still uit 'Jupiters Moon'Beeld RV

Scrabble-zakje zonder klinkers

Deze film gaat niet alleen over mirakels, hij is ook een visueel wonder. Regisseur Kornél Mundruczó (White God) brengt je verschillende keren in extase met zijn waanzinnige beeldtaal. Wanneer Aryan opstijgt, voel je je bijna zelf uit je zetel gelicht worden, terwijl de camera in het rond buitelt. Je wordt er duizelig, maar gelukkig van. Ook de auto-achtervolging door Boedapest heeft een zelden geziene, rauwe energie. Als deze man ooit een pure actiefilm regisseert, zal de wereld nog opkijken.

Het scenario is zoals een Scrabble-zakje waar geen klinkers inzitten: je kan er letters uit blijven vissen, maar een zinnig woord krijg je nooit gevormd

Maar tussen de hoogtepunten zitten ook lange en diepe dalen, waarin noch de kijker, noch de personages goed weten welke richting het uitgaat. Het idee om een vluchteling als Messias af te schilderen, is boeiend en provocerend: in Europa kijken we meestal neer op migranten. Nu moeten we de blik bewonderend naar omhoog richten. Maar uiteindelijk is het scenario zoals een Scrabble-zakje waar geen klinkers inzitten: je kan er letters uit blijven vissen, maar een zinnig woord krijg je nooit gevormd.

Vanaf 22/11 in de bioscoop.

Genre: Bovennatuurlijke thriller
Van: Kornél Mundruczó
Met: Zsombor Jéger, Merab Ninidze, Mónika Balsai
Duur: 123 min.