Videospeler inladen...

Bogaert (CD&V): "Heb de indruk dat Zuid-Europese mentaliteit in de regering is ingeslopen"

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) heeft scherpe kritiek op het begrotingsbeleid van de federale regering. Hij maakte dat duidelijk tijdens een debat met SP.A-voorzitter John Crombez in "Terzake". Zijn kritiek is opvallend omdat hij de begrotingsexpert is van een van de meerderheidspartijen. 

Vanmiddag kreeg de regering-Michel een onvoldoende van de Europese Commissie voor haar begrotingsbeleid. "We zullen op het vlak van de uitgaven wat moeten bijsturen", gaf minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) toe. "Dat is een Europees rapport waarvoor ik respect heb", zei premier Michel (MR), "maar we hebben een duidelijke keuze gemaakt: we kiezen voor de relance, we kiezen voor de jobcreatie, we kiezen zeker niet voor een verhoging  van de belastingen. Dat zou gemakkelijk zijn om een evenwicht te bereiken, maar dat is niet onze keuze."

Voor Hendrik Bogaert moet er actie worden ondernomen. "Er zijn inspanningen gebeurd, maar niet genoeg om de toekomst voor te bedreiden", vindt hij.  "Ik heb de indruk dat de Zuid-Europese mentaliteit is ingeslopen in de federale regering." Volgens Bogaert moeten alle Vlaamse partijen in de meerderheid zeggen dat het zo niet  verder kan.

Valt hij nu de regering af waarin zijn partij zelf vertegenwoordigd zit? "Ik steun de federale regering. Ik vind dat ze heel goede dingen doet, maar op dit punt kan je niets anders zeggen dan dat ze de rol wat lost en dat daar werk is om dat te verbeteren." Bogaert herinnert eraan dat CD&V "in een herstelregering zonder staatshervorming" is gestapt. Zijn kritiek moet beschouwd worden als kritiek vanuit de wetgevende macht (het parlement) aan de uitvoerende macht (de regering).

"Verbijsterende reacties"

SP.A-voorzitter John Crombez vindt vooral de reacties op de kritiek van Europa verbijsterend van de premier, de minister van Financiën en de minister van Begroting. "Zij zeggen dat we op schema zitten en dat alles in orde is." Crombez vraagt zich af of men de begroting niet doelbewust laat ontsporen om in een tweede fase in de sociale zekerheid te kunnen schrappen.

"Nu Johan Van Overtveldt zelf bevoegd is voor de inkomsten zegt hij dat het in orde is", aldus Crombez. Volgens hem zit er  ook een probleem aan de inkomstenzijde, namelijk bij de vennootschapsbelasting, waar volgens hem een tekort van 2 miljard wordt gecreëerd.

"Het is een collectieve verantwoordelijkheid", vindt Hendrik Bogaert. "Iedereen moet eraan meewerken." Welke maatregelen moet de regering dan nemen om haar begroting op orde te krijgen? "Het is altijd een mix", luidt het vage antwoord. Bogaert legt zijn kaarten nog niet op tafel, maar één ding is zeker voor hem: "Dat gat moet dicht. Het kán nog." 

Meest gelezen