Spaanse politie in opspraak na verheerlijken Hitler in WhatsApp-groep

De politie in de Spaanse hoofdstad Madrid is in opspraak geraakt door compromitterende berichten in een WhatsApp-groep. In de teksten werd Adolf Hitler opgehemeld, werden doodsbedreigingen geuit aan verschillende journalisten en racistische uitlatingen gedaan over migranten. Justitie is een onderzoek gestart.

De Spaanse politie in de hoofdstad Madrid heeft een groepsgesprek in de berichtendienst WhatsApp opgericht waarin compromitterende teksten stonden. De politie verheerlijkte Adolf Hitler en uitte doodsbedreigingen aan journalisten. Ook migranten werden verwenst.

Hitler en Franco

“Deze meneer wist hoe je zaken moest aanpakken. Deze man is een god”, zo verheerlijkte een van de groepsleden Hitler. Naast Hitler werd ook Franco geëerd. Een collega-agent schreef dan weer in een ander bericht over de vluchtelingen: ”Laat ons ze in zee werpen, als voer voor de vissen.” Verder in het gesprek fantaseren ze over het leggen van een bom in Lavapiés, een multiculturele wijk in het centrum van Madrid.

Burgemeester van Madrid

Naast het vereren van Hitler, werden er bedreigingen geuit aan het adres van verschillende journalisten. Zo zouden televisiepresentatrice en journaliste Ana Pastor en de journalist en presentator Antonio García Ferreras een langzame en pijnlijke dood worden toegewenst. 

Ook de burgemeester van Madrid, Manuela Carmena moest het ontgelden in het chatgesprek. De agenten vonden het jammer dat ze niet werd doodgeschoten tijdens de terroristische aanslag op een advocatenkantoor in 1977 in Madrid (toen werkte ze als advocate).

Ongeveer 100 agenten in chatgroep

Een van de groepsleden maakte het chatgesprek publiek nadat hij zelf bedreigd werd. Hij wil de xenofobe en racistische uitspraken stoppen en diende een klacht in bij de gerecht in Madrid. 

De chatgroep werd twee jaar geleden opgericht om vragen van collega’s te beantwoorden en bestaat uit ongeveer 100 agenten. In de groep konden agenten hun meningen kwijt en discussieerden ze over de huidige situatie in het land. Maar na de aanslagen in Barcelona en de recente crisis in Catalonië veranderde de toon van de boodschappen.

Een zestal agenten gebruikten het chatgesprek om hun nazistische sympathieën te uiten, racistische en bedreigende uitlatingen te doen. Het gerecht onderzoekt de zaak. 

Meest gelezen