Direct naar artikelinhoud
Champions League

Game over in Europa: Anderlecht scoort eindelijk, maar laat winst liggen tegen Bayern

Anderlecht-spits Lukasz Teodorczyk trapt naast tegen Bayern.Beeld Photo News

De laatste keer dat Hein Vanhaezebrouck na de winter geen internationale besognes meer had, werd hij kampioen. Dat is niet het enige goede nieuws voor Anderlecht na de veel te vroege uitschakeling op het Europees toneel.

Hij bleef zelf in maatpak buiten de lijnen van het speelveld, voor alle duidelijkheid, maar wat Anderlecht gisteren op de mat legde, vooral dan in de eerste helft, was vintage Hein Vanhaeze­brouck. Dit was KAA Gent in Europa revisited en deze keer tegen een wereldploeg. Ja, we hebben minder talent en onze hele ploeg is één Duitse spits waard, maar we gaan er vol voor. In de overtuiging dat een ploeg in de juiste veldbezetting en met de juiste instelling ook tegen een surplus aan talent een kans maakt. Dat het uiteindelijk een eervol 1-2-verlies werd en geen afstraffing zoals tegen de Parijzenaars, toen Anderlecht ook goed was begonnen, ook dat was te wijten aan het surplus aan talent. Al verdient Matz Sels een open doekje na enkele schitterende reddingen.

Wat een verschil met die eerste thuiswedstrijd tegen Celtic en die uitwedstrijd bij Bayern, de laatste van Weiler

Daar moet meteen een relativerende noot bij: Bayern is geplaatst voor de volgende ronde en maakte zich nog weinig illusies over de groepswinst tegen de superploeg uit Parijs. Verder ontbraken voor dit verplichte Brusselse nummer ook wereldgoalie Manuel Neuer, de dribbelaars Frank Ribéry en Kingsley Coman en viel kort na de rust nog eens Arjen Robben uit. Kort daarna scoorden de Duitsers wel de 0-1 uit hun eerste honderdprocentkans na een verdedigend foutje. Het surplus aan talent, altijd weer.

Teodorczyk laat kansen liggen

Maar dan Anderlecht. Wat een verschil met die eerste thuiswedstrijd tegen Celtic Glasgow en die uitwedstrijd bij Bayern, de laatste van René Weiler. Het had rustig 4-0 kunnen staan aan de rust, na drie reuzenkansen en een niet-gefloten strafschop van Niklas Süle op Pieter Gerkens. Daartegenover zette Bayern één bal binnen de palen en een goeie redding in dezelfde actie van Sels, verder niks.

Wel jammer voor paars-wit dat Lukasz Teodorczyk was opgesteld en niet Hamdi Harbaoui of Henry Onyekuru. Als Anderlecht al dacht ooit geld te kunnen maken van zijn Poolse spits, dan moeten ze hopen dat gisteren geen scouts in het Astridpark zaten en de highlights van de wedstrijd tegen Bayern München vervolgens op mysterieuze wijze verloren gaan. Drie puntgave kansen, de ene al meer 100 procent dan de andere, en twee keer zelfs een geschenk van de Duitsers wrong de Pool de nek om.

Anderlecht veroverde zowaar minstens twintig keer de bal op de helft van de Duitsers

Anderlecht begon in 3-5-2, met als het even ging achterin één op één en ook dat was typisch Vanhaezebrouck. Hij kreeg daardoor bovental op het middenveld en Anderlecht veroverde zowaar minstens twintig keer de bal op de helft van de Duitsers. Dat kostte hem in de tweede helft wel een tegendoelpunt, maar zijn ploeg kreeg na een korte dip weer vat op de Duitsers.

Goal Harbaoui afgekeurd

Dat leverde de gelijkmaker op toen ‘Teo’ een duel won en zijn kopbal gelukkig in de loop van Sofiane Hanni kreeg. Die had minder nodig dan zijn ploegmaat en schoof de bal onder doelman Sven Ulreich (1-1). Op een moment dat een gelijkspel tot de mogelijkheden begon te behoren en de Duitsers niet de indruk gaven dat erg te vinden, kwam Corentin Tolisso – twee jaar geleden verliezend met Lyon tegen Gent en Vanhaezebrouck – voor Kara Mbodj op eine butter­weiche Flanke van Joshua Kimmich en won het kopduel (1-2).

Anderlecht had nooit mogen verliezen op basis van de eerste helft

Een late gelijkmaker van Harbaoui werd nog terecht afgekeurd voor buitenspel.

Anderlecht had nooit mogen verliezen op basis van de eerste helft, maar had vooral moeten winnen om nog een kans te maken op de derde plaats. Na het dramatisch verlies op 27 september thuis tegen Celtic, met 0-3 nog wel, moet Anderlecht op sinterklaasavond hopen dat het beter doet in Celtic Park dan Celtic in het Astridpark. Dat is een zo goed als onmogelijke opdracht, zodat Anderlecht zonder mirakel uitgeschakeld is in Europa. Dat zal in de maanden van de waarheid na Nieuwjaar meer dan een slok op een borrel schelen in de strijd om de titel. Anderlecht is weer een voetbalteam, dat staat nu vast.

Sofiane Hanni viert de 1-1 met zijn ploegmaats in het Astridpark.Beeld Photo News