Direct naar artikelinhoud

Voor de toerist én de kunstliefhebber

Negen kustgemeenten krijgen volgend jaar achttien kunstwerken voor de zesde editie van Beaufort. De kans dat de lokale burgemeesters opnieuw stampij maken is deze keer erg klein. Ze konden deze keer zelf een werk kiezen. 'Dit is een experiment, maar er was wel veel goodwill en liefde voor de kunst', zegt curator Heidi Ballet.

"Dat is geen kunst, maar quatsch." Of ook: "Een ijzeren constructie op de golfbreker en kleurrijke plastic zakjes voor kerkramen: daar geef je toch geen euro voor?" Vele kustburgemeesters - hier respectievelijk Leopold Lippens van Knokke en Janna Rommel-Opstaele van Middelkerke - waren in 2015 niet meteen fan van Beaufort. Ze droomden van een nieuwe schildpad van Jan Fabre of een spin van Louise Bourgeois, maar kregen in hun ogen alleen maar weinig opvallende, te elitaire, te moeilijke kunstwerken. Als het al kunst was, natuurlijk.

Onder andere door de dreiging van de burgemeesters om niet langer met geld over de brug te komen, hing de toekomst van Beaufort lange tijd aan een zijden draadje. Maar uiteindelijk nam Westtoer, de toeristische organisatie voor West-Vlaanderen, het roer over voor Beaufort 2018. Die stelde met Heidi Ballet een curator aan die de voorbije maanden kunst en toerisme moest verzoenen en de burgemeesters over de streep trekken. Ballet maakte als curator de voorbije jaren al flink wat tentoonstellingen in een resem landen.

Ballet, die halftijds in Brussel en halftijds in Berlijn woont, nam de voorbije maanden de kusttram om de burgemeesters te bezoeken. Blankenberge doet niet mee, maar negen andere wel. "Ik heb per gemeente drie kunstwerken voorgesteld", legt Ballet haar manier van werken uit. "We kozen dan samen een werk voor de gemeente. Zeven van die negen werken zijn aankoop en blijven ook na Beaufort staan. Inspraak is dan logisch. Daarnaast heb ik per gemeente ook zelf een kunstwerk geselecteerd."

Ballet noemt deze manier van werken een experiment. "Het is als curator ongewoon om burgemeesters mee zeggenschap te geven, maar het was ook wel nodig omdat je bij de burgemeesters twijfels merkte over een nieuwe Beaufort." Toch, benadrukt ze, wil dat niet zeggen dat ze zomaar toegaf aan de wensen van de burgemeester. "Het was mijn selectie waaruit de burgemeesters konden kiezen. Ik sta achter alle werken."

Aha-erlebnis

Hoewel je uit de reacties uit het verleden zou denken dat de burgemeesters meer bekommerd zijn om extra hotelovernachtingen en veel dagjestoeristen dan om goede kunst, betwist Ballet dat. "Ik heb tijdens de gesprekken veel goodwill en liefde voor Beaufort gemerkt."

Bij de achttien geselecteerde kunstenaars zitten heel wat Belgen, onder wie het Brusselse collectief Rotor, Guillaume Bijl, Stief Desmet en Frederik van Simaey. Of er een nieuwe spin of schildpad tussen zit? "Die werken zijn een soort aha-erlebnis", zegt Heidi Ballet. "Dat is de oefening die je moet maken: werken vinden die goed, opvallend en herkenbaar zijn. Om kunst te selecteren die geapprecieerd wordt door toeristen én door kunstliefhebbers. Maar er zitten bij de nieuwe selectie in ieder geval ook een aantal interessante en grote projecten. Ik hoop dat de mensen ervan zullen houden."

Beaufort vindt plaats van 30 maart tot 30 september 2018 in negen kustgemeenten.