Direct naar artikelinhoud
Column

"Een kus ter begroeting is in de Wetstraat normaal, maar in Washington riskant"

Derk Jan Eppink.Beeld rv

Derk Jan Eppink werkt in New York bij de conservatieve denktank London Policy Center. Zijn wisselcolumn met Sammy Mahdi verschijnt wekelijks.

Na Hollywood is de Amerikaanse politieke wereld in de ban van seksschandalen. Seks kent geen politieke grenzen. Dus zowel bij Republikeinen als Democraten komen politici in opspraak. Bij de Republikeinen Roy Moore, kandidaat uit Alabama voor een senaatszetel. President Trump sprak deze week zijn 'impliciete steun’ uit voor Moore. Bij de Democraten bungelt senator Al Franken uit Minnesota. De Democraten proberen hem te redden.

Hordeloop

Een Republikeins politicus presenteert zich steevast als ‘gezinsman’. Een Democraat als ‘voorvechter van vrouwenrechten’. Seksuele intimidatie staat haaks op beide. Omgangsvormen in de Amerikaanse politiek zijn strikt. Een kus ter begroeting is in de Wetstraat normaal, maar in Washington riskant. Bijna elk fysiek contact is verdacht, zeker na de schandalen van Hollywood-producer Harvey Weinstein. Waar ligt de grens tussen een schouderklopje of handtastelijkheid? Wat is gewenst en wat ongewenst?

Het Congres bleek opvallend eensgezind in het onder de mat vegen van seksuele intimidatie

Het Congres bleek opvallend eensgezind in het onder de mat vegen van seksuele intimidatie. Wie zich ‘ongepast’ bejegend voelt door de afgevaardigde of senator – wegens discriminatie of seksuele intimidatie – wacht een hordeloop. Een gedupeerde moet drie maanden wachten om een klacht in te dienen: de ‘afkoelingsperiode’. Daarna volgen wederom drie maanden voor een poging tot schikking via bemiddeling. De procedure kan oplopen tot 180 dagen.

Als het parlementslid in het ongelijk wordt gesteld, betaalt het Congres het schikkingsbedrag uit een fonds, betaald door belastingbetalers. Zo waren in de voorbije vijftien jaar circa 260 zaken. Het totale bedrag aan schikkingen bedroeg 17,2 miljoen dollar (14,6 miljoen euro). Het Congres zwijgt over de aard van de schikking en de identiteit van het parlementslid.

Fancy fair

Roy Moore is nog geen senator, maar werd door zijn verleden ingehaald. The Washington Post beschreef het relaas van Leigh Corfman, die stelde dat ze in 1979 op 14-jarige leeftijd seksueel werd betast door Moore. Daarna volgde een soortgelijk relaas van acht andere vrouwen. Moore ontkende alles. De Republikeinse top in Washington probeerde Moore te dumpen, maar hij gaat stug door. De kans dat de Democraat Doug Jones wint, is groot. Trump: "We moeten geen linkse Democraat in die zetel hebben."

De Republikein Roy Moore uit Alabama.Beeld AP

De Democraten genoten van Moore. Totdat radiopresentatrice Leeann Tweeden Democratisch senator Al Franken ervan beschuldigde haar in 2006 tegen haar wil te hebben gekust en betast. Er was zelfs een foto van Franken, die toonde hoe hij Tweeden probeerde te betasten terwijl ze sliep. Daarna meldde zich een vrouw uit Minnesota, die Franken ervan beschuldigde haar bij de billen te grijpen tijdens een fancy fair. Democraten hopen Franken te redden via de ethische commissie van de Senaat.

De Republikein Al Franken uit Minnesota.Beeld EPA

Het debat werd een uitslaande brand. Senator Kirsten Gillibrand stelde dat president Bill Clinton eind jaren 90 "had moeten aftreden" wegens seksuele intimidatie. Opvallend, want Gillibrand, senator uit New York, heeft haar loopbaan aan de Clintons te danken. President Trump wierp zich per tweet in de strijd en nam ‘Al Frankenstein’ onder vuur. Waarna ook diens vrouwonvriendelijke uitspraken en handtastelijkheden de revue passeerden.

New Yorks senator Kirsten Gillibrand stelde dat president Bill Clinton eind jaren 90 had moeten aftreden. Opvallend, want Gillibrand heeft haar loopbaan aan de Clintons te danken

Het post-Weinstein-tijdperk betekent wellicht een nieuwe gedragscode in Washington. Totdat het gaat om de broodnodige parlementaire zetels in de traditionele machtsstrijd.