Direct naar artikelinhoud
Werkloosheid

Afrikaanse Belgen vinden zelden werk naar diploma

Afrikaanse Belgen vinden zelden werk naar diploma
Beeld ANP XTRA

Het werkloosheidscijfer van inwoners met Afrikaanse roots ligt vier keer hoger dan dat van de Belgen. Voor de tweede generatie, geboren en geschoold in België, ligt het drie keer hoger. Dat zegt een onderzoek bij 110.000 Afrikaanse Belgen.

Het gaat om een hooggeschoolde groep respondenten. Zes op de tien hebben een diploma hoger onderwijs, maar komen ondanks dat diploma moeilijker aan de bak op de arbeidsmarkt. Of werken in een statuut dat ver beneden hun opleidingsgraad ligt. Zo komen Afrikaanse vrouwen vaak terecht in schoonmaakploegen, en hun mannen, ook al hebben ze gedoctoreerd, gaan aan de slag als magazijnier of verkoper.

Het gaat om een hooggeschoolde groep respondenten. Zes op de tien hebben een diploma hoger onderwijs, maar komen moeilijker aan de bak op de arbeidsmarkt

"Een deel van de verklaring ligt bij de problemen om hun diploma in ons land te laten erkennen", zegt onderzoeker Ilke Adam (VUB). "Maar ook wie zijn diploma in België haalt, vindt moeilijker werk. Als we zien dat 80 procent te maken heeft gekregen met discriminatie, dan ligt daar toch een ander deel van de verklaring."

Het Minderhedenforum ijvert opnieuw voor een proactievere aanpak van discriminatie. "Nogmaals toont een studie de nood aan om in te zetten op praktijktesten", zegt directeur Landry Mawungu.