Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

RSV is in het land: "We staan aan het begin van een nieuwe epidemie"

Een baby met RSV wordt behandeld in het Jan Palfijnziekenhuis in Gent.Beeld Yann Bertrand

RSV is weer in het land. De voorbije week zijn al enkele jonge kinderen in het ziekenhuis beland. "We zitten in het prille begin van een epidemie", zegt viroloog Marc Van Ranst. Bij volwassenen neemt het aantal luchtweginfecties intussen ook fors toe.

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) komt vaak voor bij kleine kinderen en veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Zuigelingen die besmet zijn met RSV hebben vaak koorts en een verstopte neus en hoesten veel. Het virus is niet altijd onschuldig: 2 tot 3 procent van de geïnfecteerde baby's ontwikkelt bronchiolitis. In dat geval is een ziekenhuisopname noodzakelijk - iets wat elk jaar 6.000 zeer jonge kindjes overkomt. De ziekte woekert doorgaans twee tot acht dagen, maar de symptomen kunnen tot drie weken aanhouden.

Uit gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat het aantal bevestigde infecties met RSV de voorbije week gestegen is. Volgens Van Ranst komt het virus dit jaar niet uitzonderlijk vroeg. De epidemie is ook nog niet overal even hard doorgebroken. "Het kan best dat er in Antwerpse ziekenhuizen al kindjes liggen, terwijl er in Oost-Vlaanderen nog geen opnames zijn. Het virus duikt eerst op enkele plaatsen op, maar verspreidt zich daarna snel."

'Het virus duikt eerst op enkele plaatsen op, maar verspreidt zich daarna snel'
Viroloog Marc Van Ranst