Videospeler inladen...

Tom Barman: "We lopen hier op veel vlakken voorop, maar op gebied van seksisme en racisme zijn we achterlijk"

"Wij lopen in ons land op verschillende vlakken voorop, maar op het gebied van seksisme zijn we achterlijk." Dat zegt muzikant Tom Barman als reactie op de vele getuigenissen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Het is goed dat er nu over wordt nagedacht."

Tom Barman volgt de discussies rond #metoo vanop de zijlijn, want zelf zit hij niet op sociale media. "Mijn vriendin en mijn vrienden zitten daar wel op en dus hoor ik wel zaken die daarop verschijnen", zegt hij in "De afspraak" op Canvas. 

"Ik krijg het vooral van de toon "mogen we dat dan ook niet meer?", zo zegt Barman. "Dat draait op een volstrekt misplaatste verongelijktheid van de blanke man die al zoveel privileges heeft. Mag die dan geen vierhonderd sms'jes naar iemand sturen? Natuurlijk niet."

Ik krijg het vooral van de toon "mogen we dat dan ook niet meer?"

Volgens de muzikant is de grote doorbraak nu dat er op "dat niveau" - wat hij "het caféniveau" noemt - wordt nagedacht over de kwestie. "Neen, dat is niet cool. Neen, dat gaat niet. Ja, dat stoort. En ja, dat kan de integriteit en levenskwaliteiten van iemand zwaar beïnvloeden."

"Ons land is zo voorop als het gaat over kunsten, wetenschap en ethische kwesties", besluit Barman. "Maar op het gebied van seksualiteit en racisme zijn wij achterlijk. Ik kan dat niet met elkaar stroken."

Meest gelezen