Direct naar artikelinhoud
Sparen

Hier moet u op letten als u uw woonlening vervroegd wil terugbetalen

Als u vervroegd wil terugbetalen, zadelt u uw bankier met een herbeleggingsprobleem op.Beeld Shutterstock

Wie een flinke spaarpot opgebouwd heeft, kan overwegen om de hypotheek vervroegd af te lossen. Zo spaart u al de interesten uit. Enige voorzichtigheid is wel aangewezen, want naast de wederbeleggingsvergoeding die u zal moeten betalen kunnen er ook nadelige fiscale gevolgen zijn.

Vervroegd terugbetalen: ja, het mag

Als u uw geld op een spaarboek parkeert, brengt het jaarlijks amper 0,11% op. Geen wonder dus dat veel mensen dat geld liever gebruiken om hun hypothecaire lening versneld af te lossen. Zo kunnen ze jaarlijks 2 tot 3% besparen. Wie vroeger terugbetaalt, ziet bovendien ook de premies van de schuldsaldoverzekering zakken, omdat er minder kapitaal te verzekeren valt. 

Weet vooral dat uw bankier u niet kan beletten om een hypothecair krediet sneller af te lossen: wettelijk mag u per kalenderjaar (een deel van) de lening eenmaal vervroegd terugbetalen. Voor terugbetalingen van minstens 10% van het uitstaande kapitaal geldt de beperking tot een keer per jaar zelfs niet. In dat geval kunt u meerdere keren per jaar zo'n operatie doen. En uw bankier is verplicht om alles voor u in orde te brengen.

Wederbeleggingsvergoeding

Het kan dat uw bankadviseur u zo’n vervroegde terugbetaling afraadt: zijn leningen dalen en een hoop spaargeld verdwijnt dan immers. Bovendien zadelt u hem dan ook op met een herbeleggingsprobleem. U heeft een lening aan 3% die u vervroegd wil terugbetalen? Dan vindt uw bankier misschien niet meteen een andere bestemming voor dat geld die evenveel opbrengt. Om zijn schade te beperken, zal hij een wederbeleggingsvergoeding vragen. Wettelijk is die beperkt tot drie maanden interest op het terugbetaalde bedrag. Het gaat dus niet om drie maanden lang het afbetalingsbedrag, zoals je wel eens foutief hoort.

Check de impact op uw belastingen

Let wel op dat u bij een vervroegde afbetaling niet in uw eigen vingers snijdt. Zakt de lening ineens onder de 10 jaar door de terugbetaling? Dan verliest u de fiscale voordelen van de woonbonus. Sowieso kijkt u bij een gedeeltelijke terugbetaling op een verlies van uw belastingsvermindering.

Hypotheek verdwijnt niet

Wees u verder ook bewust dat de hypotheek op uw woning niet zomaar verdwijnt, ook niet bij een volledige terugbetaling. Die waarborg, die de bank het recht geeft om de woning bij wanbetaling te verkopen om het uitstaande bedrag te recupereren, wordt immers ingeschreven voor dertig jaar en blijft ook zo lang aan uw huis 'kleven'. Als u het huis later ‘voor vrij en onbelast’ wil verkopen, moet u dan namelijk niet alleen de lening terugbetalen. Via de notaris moet u dan ook een handlichting van de hypotheek vragen. En dat kost ook geld.

Lees ook:

Vergeet deze kosten niet als u een woonlening wil afsluiten

Waar vind ik de goedkoopste hypotheeklening

Belg staat open voor online woonlening

Bronspaargids.be.