Direct naar artikelinhoud
Voetbal

De miljoenendans van de Rode Duivels: iedereen wil opslag

De miljoenendans van de Rode Duivels: iedereen wil opslag
Beeld Photo News

Thibaut Courtois is niet de enige. Ook andere Rode Duivels swingen mee in de miljoenendans. Zowel Hazard, De Bruyne, Fellaini als Alderweireld azen op een verbeterd contract. Iedereen opslag.

Eden Hazard

• Chelsea
• Contract tot 2020
• Huidig basissalaris: 225.000 euro/week 
• Verwacht nieuw salaris 340.000 euro/week

Eden Hazard
Beeld Photo News

Chelsea maakt zich sterk dat het Eden Hazard tot 2023 kan vastleggen. In enkele gesprekken heeft de clubleiding hem proberen aan te praten dat hij goed is waar hij nu zit. Ze spiegelen hem voor dat hij op Stamford Bridge zijn laatste ambities kan waarmaken: de Champions League winnen, en als hij wil, ook de Ballon d'Or. 

Om die beloftes kracht bij te zetten zwaait de club met een aangepast contract: ze wil hem verlonen als een absolute vedette - lees: als de bestbetaalde speler in de Premier League. De Rode Duivel is zowel sportief als commercieel het uithangbord van de club. Nog meer sinds Chelsea een lucratieve deal sloot met Nike, ook zijn persoonlijke sponsor. 

De Rode Duivel is zowel sportief als commercieel het uithangbord van de club

Hazard houdt in afwachting van het juiste voorstel alle deuren open. Zijn droom om ooit voor Real Madrid te spelen en onder Zinédine Zidane, zijn jeugdidool, heeft hij nog niet helemaal opgeborgen. Al beseft hij dat het komende zomer now or never is: hij wordt in januari 27. Hazards vader en een financiële adviseur vertegenwoordigen hem in de gesprekken - een echte zaakwaarnemer heeft hij niet. De aanvoerder van de nationale ploeg kent zijn marktwaarde, maar in het wereldje staan zijn vertrouwelingen niet gekend als haaien. 

In de discussies over de premies bij de Duivels was Hazard bereid heel wat te laten vallen - hij beschouwt het nog altijd als een eer. Uit respect loopt hij ook niet met zijn rijkdom te koop.

Kevin De Bruyne

• Manchester City 
• Contract tot 2021 
• Huidig basissalaris: 130.000 euro/week 
• Verwacht nieuw salaris: 225.000 euro/week

Kevin De Bruyne
Beeld AFP

De eerste lijntjes zijn uitgelegd, maar de diepgaande onderhandelingen moeten nog plaatsvinden. Ondanks het feit dat De Bruyne nog vier jaar onder contract ligt, wil Man City zijn overeenkomst nu al openbreken. Een beloning voor de progressie die hij onder Guardiola heeft gemaakt. De Duivel zelf heeft geen enkele intentie om City te verlaten, maar zijn club wil op elk scenario voorbereid zijn. Op een ultiem bod van Real Madrid, Barcelona of PSG. Vandaar dat anticiperen geen kwaad kan. 

De Bruyne heeft op dit moment een prestatiegericht contract. Met een basisloon van 130.000 euro bruto per week hoort hij in de kleedkamer momenteel bij de betere verdieners, niet bij de besten. Met bonussen erbij kan hij jaarlijks tussen 150.000 en (in theorie, als hij alles speelt en City alles wint) 185.000 euro stranden: 900.000 euro extra als hij 60 procent van de matchen speelt (en dat doet hij wellicht), 850.000 euro voor Champions League-winst, 570.000 euro voor kwalificatie voor de poulefase en hetzelfde bedrag voor de titel in de Premier League. City wil hem nu richting toprang duwen. Zoals het zijn status betaamt. In de klasse van de David Silva's en veelverdiener Sergio Agüero, met 220.000 euro per week de grootste slokop. De Citizens houden ook voor hun grootverdieners vast aan prestatiegerichte contracten. Geen over the top basislonen zoals bij Man United of Chelsea.

Marouane Fellaini 

• Manchester United
• Contract tot 2018 
• Huidig basissalaris: 135.000 euro/week 
• Verwacht nieuw salaris minstens 135.000 euro/week

Marouane Fellaini 
Beeld AFP

Zijn trainer zou liever hebben dat hij vandaag nog bijtekent. José Mourinho heeft er het afgelopen jaar bij zijn bestuur meermaals op aangedrongen een prioriteit te maken van de contractverlenging van Fellaini. De overeenkomst van de middenvelder werd vorig seizoen, via een optie, met een jaar verlengd tot komende zomer, maar veel verder kwamen ze sindsdien niet. 

Fellaini legde in september een eerste voorstel naar zich neer wegens financieel onvoldoende. United heeft niet de gewoonte dertigers lucratieve en langdurige contracten te geven en Fellaini dubt over zijn toekomst. In juni kan hij als vrije speler - wellicht voor de laatste keer - met een grote zak langs de kassa passeren. In Turkije staat hij op de radar van enkele topclubs. In Italië heeft hij ook altijd goed in de markt gelegen en bij enkele Engelse clubs ligt hij in de bovenste schuif. Voorlopig wacht hij af. United sluit een transfer deze winter voorlopig uit. De club hoopt hem de komende maanden nog op andere gedachten te brengen met een hoger salaris, met het risico dat hij aan het eind van het seizoen gratis vertrekt.

Toby Alderweireld

• Tottenham Hotspur
• Contract tot 2019
• Huidig basissalaris: 56.000 euro/week 
•Verwacht nieuw salaris: 112.000 euro/week

Toby Alderweireld
Beeld Photo News

Vragen over een eventuele contractverlenging schuift Toby Alderweireld al een tijdje voor zich uit. Hij heeft de bal in het kamp van Tottenham gelegd. Na twee sterke seizoenen verlangt hij een correct contract. Alderweireld hoort bij de beste verdedigers in de Premier League, maar wordt niet zo verloond. Hij heeft in Engeland het salaris van een meeloper, terwijl spelers van zijn kaliber elders twee tot drie keer meer verdienen. Dat weet hij ook. 

Echter: krenterige Spurs-voorzitter Daniel Levy lijkt niet geneigd zijn loonplafond te zullen breken. Topschutter Kane en aanvoerder Lloris zijn momenteel de grootverdieners met zo'n 112.000 euro per week. Weinig in vergelijking met wat de andere topclubs uitgeven. De salarisstructuur van Tottenham is niet meegegroeid met het succes. Groeipijnen spelen op en Alderweireld is één van die symptomen. Zijn contract loopt binnen anderhalf jaar af, maar de Spurs hebben wel een eenzijdige optie om de overeenkomst met een jaar te verlengen.

Op dat moment kan Alderweireld in de zomer van 2019 voor een vastgelegd bedrag van 25 miljoen pond - 28 miljoen euro op dit moment - vertrekken. Op voorwaarde ten minste dat een transfer 14 dagen voor het einde van de transferperiode wordt afgehandeld en dat de som in niet meer dan drie schijven wordt betaald en binnen de twee jaar. Enkele andere Engelse en Europese eliteclubs houden het dossier-Alderweireld in het oog.