Direct naar artikelinhoud
Tennis

Zijn voorgangers uit 1997 geloven erin: "Goffin is klaar voor vuurwerk"

Belgium's David Goffin returns the ball during a training session at the Pierre-Mauroy Stadium in Villeneuve d'Ascq on November 22, 2017, ahead of the Davis Cup World Group final between France and Belgium. / AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUENBeeld AFP

Twintig jaar geleden stuntte België door titelhouder Frankrijk te kloppen. Drie helden van toen - Filip Dewulf, Johan Van Herck en Christophe Van Garsse - geloven nu heilig in de Davis Cup-trofee. "Het staat in de sterren geschreven."

Flanders Expo, 1997. Het duel tegen Frankrijk in de eerste ronde van de wereldgroep kende meer twisten dan een gesofisticeerde thrillerfilm, het happy end was voor België. Christophe Van Garsse won ondanks krampen het beslissende punt. De vrienden van toen zijn ook nu nog vrienden. En in hun nieuwe leven na hun profcarrière is sport nooit ver weg. Filip Dewulf (45) is al jaren tennisjournalist, Johan Van Herck (43) zit dit weekend op de Belgische bank als de meest succesvolle Davis Cup-coach ooit en Van Garsse (43) is gerant van een fitnessclub.

Heren, over wie zijn huidige job zijn jullie het meest verrast?

Van Herck: "Christophe zaakvoerder? Dat verrast me niet. (lacht) Hij kan deze gsm verkopen voor 10.000 euro. Al ben ik wel verrast dat Filip in de journalistiek ging. Als tennisser hield hij niet zo van de pers. Aan de andere kant is het logisch: Filip is intelligent en las altijd veel. Dat hij geen tennisles zou geven, dat wist ik zeker."

Dewulf: "Ik kan de techniek van tennis zelfs niet aan mijn zoon uitleggen. Johan heeft dat coachen wel in hem. Dat zag ik al toen we samen Davis Cup speelden. Hij was de lijm van de ploeg. We pakten hem mee naar die halve finale tegen Frankrijk in Pau in 1999, terwijl hij al maanden geblesseerd was. We vonden dat belangrijk voor de groep. Johan was een leider."

Van Garsse: "Als ik naast Goffin zou zitten, ik zou niet weten wat ik moet zeggen."

Wat blijft jullie bij van die stunt in 1997 tegen Frankrijk?

Van Garsse: "Filip was toen heel sterk op gravel, in de nasleep van zijn halve finale in Roland Garros in 1997. Door zijn nieuwe status hadden we het gevoel dat we een kans maakten tegen Frankrijk. Ik was de joker, had niets te verliezen en won tegen Squillari en Santoro."

Heeft Steve Darcis hetzelfde profiel als Christophe Van Garsse vroeger: iemand die zich overtreft in de Davis Cup?

Van Herck: "Hij heeft wat dezelfde stijl, ja. Christophe had zijn krampen, met Steve heb je ook altijd iets. Hij heeft een zekere ongerustheid nodig om 100 procent te zijn."

Van Garsse: "Darcis heeft eigenlijk compleet doen vergeten dat ik Mister Davis Cup was (lacht). Hij is nu Mister Davis Cup."

Van Herck: "Dat zichzelf overtreffen op cruciale momenten kun je niet aanleren, dat heb je of niet. De Davis Cup aanvoelen, is heel belangrijk. Je kunt het met niets vergelijken. Kijk naar honderd duels van Tsonga en hij slaat de forehand altijd zo, maar morgen in Lille kan het helemaal anders zijn omdat het Davis Cup is."

Dewulf: "Nu is het toch ook anders, omdat België met Goffin een échte topper heeft."

Van Herck: "Ja, hij kan elke match winnen. Zelfs tegen Murray in de finale in 2015 was hij niet ver van de zege. Met David hebben we nu een speler die met zijn tennis twee punten kan pakken. In onze tijd hadden we niet één, maar twee of drie stunts nodig."

Dewulf: "David verloor nog maar drie matchen in de Davis Cup."

Van Herck: (knikt) "Verlies tegen Murray, tegen Troicki en tegen Goloebev liet hij vijf matchballen liggen. Het was nooit slecht."

Dewulf: "De verrassing is groter bij Darcis als hij wint omdat hij lager geklasseerd staat, maar Goffin is een grotere Davis Cup-speler.

Welke impact zal zijn sterk Masters-toernooi hebben op Goffin?

Van Garsse: "Als je in een paar dagen tijd Nadal én Federer klopt, kan ik me inbeelden dat die Franse jongens niet op hun gemak zijn. Goffin tennist straffer en straffer, ik zie het ook aan zijn lichaamstaal. Ik verwacht echt vuurwerk."

Van Herck: "Natuurlijk is de prestatie van David in Londen een goede zaak. Maar nu is het Davis Cup, geen Masters. Hij speelt niet voor zichzelf, maar voor het team."

Dewulf: "Hij kan er een mooi vervolg aan breien. Ik geloof in een mentale boost."

'Als je in een paar dagen tijd Nadal én Federer klopt, kan ik me inbeelden dat die Franse jongens niet op hun gemak zijn'
Christophe Van Garsse

Is het vooral de kunst om Goffin weer fris aan de start te krijgen?

Dewulf: "De medische staf moet hem goed laten recupereren. En dan moet je zien dat hij zich amuseert, niet te veel vragen dit of dat te trainen. Laat hem gewoon zijn ding doen. Hij speelt graag veel matchen. En voor een Davis Cup-finale kun je je altijd opladen."

Van Herck: "Als ik zie hoe David deze week al getraind heeft, dan gaf hij al mentaal een frisse indruk en lijkt hij goed gerecupereerd. Je voelt dat hij direct aanwezig is."

Van Garsse: "Hij zal die Masters tegen morgen uitgespoeld hebben. En hij weet dat hij na de Davis Cup verlof heeft. 'Allee, nog één keer.' Op adrenaline."

Zal België geïntimideerd zijn? Of zijn we als sportland gegroeid, zoals de Rode Duivels?

Van Herck: "Ik zeg niet: 'We gaan naar Frankrijk om daar de finale te spelen.' Neen, we gaan om te winnen. Maar als je hun staf, spelers en fans ziet, zijn ze favoriet. De druk ligt sowieso bij hen, want als de Fransen verliezen, worden ze afgemaakt."

Van Garsse: "We zijn underdog zonder underdog te zijn: een mooie uitgangspositie."

Dewulf: "We bewijzen generatie na generatie, mannen en vrouwen, dat we goede spelers en resultaten afleveren. Er is geen reden om niet chauvinistisch te zijn of niet in een goede afloop te geloven. Geen thuismatch kan ook voordelig zijn. In de finale tegen Groot-Brittannië in 2015 zijn de spelers in de aanloop gesolliciteerd voor tal van programma's, inclusief K3. Nu zullen ze rustiger kunnen toeleven. En wat ik dit jaar van het Davis Cup-team zag, is buitengewoon. Ze begonnen een missie in Duitsland om die af te sluiten in Lille. Ik zie David twee matchen winnen, Steve één."

De helden uit 1997: (v.l.n.r.) Christophe Van Garsse, Johan Van Herck en Filip Dewulf.Beeld Photo News