Direct naar artikelinhoud
Libanon

Nieuwe wending in politiek plot dat niemand begrijpt: Hariri treedt toch niet af als premier van Libanon

Nieuwe wending in politiek plot dat niemand begrijpt: Hariri treedt toch niet af als premier van Libanon
Beeld Photo News

De Libanese premier Saad Hariri, die eerder vanuit Saoedi-Arabië zijn aftreden bekendmaakte, is na twee weken van omzwervingen weer thuis, met verrassend nieuws: vooralsnog treedt hij toch niet af.

Een dreigende politieke crisis in Libanon die ook in Europa tot zorgen leidde, lijkt hiermee op de langere baan geschoven. Hariri wilde zijn ontslagbrief indienen bij de president, Michel Aoun, maar die wist hem ervan te overtuigen om zijn besluit op te schorten in afwachting van verder overleg. Tegen fans op straat in Beiroet zei Hariri volgens persbureaus: "Ik blijf hier en ik ga met jullie verder."

Het is een nieuwe wending in een politiek plot dat niemand begrijpt. Hariri, die behalve de Libanese ook de Saoedische nationaliteit heeft, dook op 4 november op in Saoedi-Arabië, waar hij bekendmaakte dat hij zou aftreden, omdat zijn leven in gevaar was. Hariri is de zoon van voormalig Libanees premier Rafik Hariri, die in 2005 bij een aanslag om het leven kwam.

Hezbollah onder druk

Omdat het aftreden van Hariri in hetzelfde weekend plaatsvond als de arrestatiegolf onder de prinsen van Saoedi-Arabië, rees het vermoeden dat Hariri - een protegé van het Saoedische koningshuis - door Riyad tot zijn besluit is gedwongen. Mogelijk wil Saoedi-Arabie de Libanese strijdersbeweging Hezbollah onder druk zetten, die gesteund wordt door Iran.

'De Libanese president Aoun stelde dat Hariri tegen zijn wil in Riyad werd vastgehouden. Hariri ontkent dat

De Libanese president Aoun stelde dat Hariri tegen zijn wil in Riyad werd vastgehouden. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel waarschuwde voor politiek 'avonturisme' in Libanon - een opmerking die bedoeld leek voor Saoedi-Arabië. Maar zelf ontkent Hariri dat hij werd gegijzeld. Hij tweette: "Te zeggen dat ik word vastgehouden in Saoedi-Arabië en het land niet mag verlaten is een leugen. Ik ben onderweg naar het vliegveld meneer Sigmar Gabriel."

Prompt dook Hariri op in Parijs, waar hij president Macron ontmoette. Macron had eerder die week in Riyad de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman gesproken. Libanon is een voormalige kolonie van Frankrijk, en Frankrijk onderhoudt hier nog steeds nauwe betrekkingen.

Eigen huis

Na een tussenstop in Egypte, waar Hariri achter gesloten de deuren een onderhoud had met president Al Sisi, vloog hij door naar Cyprus, om dinsdagnacht te landen in Beiroet. Blijkbaar is het gevaar voor zijn leven geweken, want hij sliep in zijn eigen huis, bezocht het graf van zijn vader en vertoonde zich op straat tijdens de jaarlijkse parade voor onafhankelijkheidsdag.

Hij zei: "Dit is een moment om nooit te vergeten. Dit is het moment om geliefden weer te zien, familie - dit is het moment van trouw."

Wanneer Hariri alsnog zou besluiten af te treden, kan dat voor Libanon grote politieke gevolgen hebben: de premier moet een soennitische moslim zijn. Onder meer vanwege deze sektarische traditie heeft het twee jaar geduurd voordat de huidige regering was samengesteld.