Drinken we binnenkort allemaal sojamelk van Vlaamse soja?

Soja heeft ook in Vlaanderen een groot potentieel. Dat blijkt uit een onderzoek van ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek). "Het kan ook hier rendabel zijn, maar voor veel lanbouwers is het dat wel nog niet."

Het ILVO heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van sojateelt in Vlaanderen. De resultaten worden vandaag bekendgemaakt en die lijken behoorlijk positief. "De afgelopen jaren hebben we de eerste praktijkvelden uitgezaaid", zegt Joke Pannecoucque van het ILVO. "Daaruit blijkt dat de opbrengst goed is voor zo'n drie ton sojabonen per hectare, dat is eigenlijk de gemiddelde opbrengst wereldwijd."

"Soja is een plant van subtropische oorsprong en het is dus niet evident om die te introduceren in Vlaanderen", zegt Pannecoucque, die benadrukt dat de soja die we nu gebruiken vooral uit Zuid-Amerika komt. "Nu hebben we gemerkt dat sojateelt ook bij ons rendabel kan zijn voor een beperkt aantal landbouwers en vooral voor de humane voeding, want daarvoor kunnen de landbouwers een hogere prijs krijgen."

"We merken dat er heel wat interesse is voor sojateelt in Vlaanderen, vanuit de lanbouwsector, maar ook vanuit de spelers van de humane voeding (denk aan Alpro, nvdr.)."

De financiële opbrengsten van soja in Vlaanderen zijn nu nog vrij klein en kunnen worden vergeleken met zomergranen. "We hopen dat we die opbrengsten nog iets hoger kunnen krijgen."

Meest gelezen