Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Dit moet u weten voor u gaat eten
Beeld Tim Dirven

Verscheidene burgemeesters roepen minister Ben Weyts op om eindelijk iets te doen aan het sluipverkeer, bij Philips in Turnhout sneuvelen 78 banen, en de directeurs van de basisscholen dreigen kopje-onder te gaan. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. "Minister, doe eindelijk iets aan het sluipverkeer"

Een tiental burgemeesters zijn het vele sluipverkeer in hun gemeente meer dan beu. Ze wijzen dan ook met de vinger naar Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

U kunt de open brief van de burgemeesters hier lezen.

Fileapps worden steeds populairder bij Vlaamse chauffeurs. Maar hoe kijken de bewoners rond de Antwerpse en Brusselse ring, die nu al stikken in het sluipverkeer, er dan naar? Wij installeerden een app en gingen het hen vragen.

2. 78 werknemers moeten vertrekken bij Philips Turnhout, tegen 2020 nog meer personeel weg

Bij Philips Lighting in Turnhout vallen 78 ontslagen. Tegen 2020 moet 30 procent van het personeel weg. Dat meldt een vakbondsbron. 

3. "We staan aan het begin van een nieuwe RSV-epidemie"

RSV is weer in het land. De voorbije week zijn al enkele jonge kinderen in het ziekenhuis beland. "We zitten in het prille begin van een epidemie", zegt viroloog Marc Van Ranst. Bij volwassenen neemt het aantal luchtweginfecties intussen ook fors toe.

4. Directeurs in ademnood: "We runnen een groot bedrijf maar krijgen de middelen van een kruidenier"

De schooldirecteurs zijn het beu. Ze verzuipen in het werk, eisen meer steun en schrijven daarom massaal brieven naar de regering. Minister Hilde Crevits (CD&V) antwoordt dat de directeurs voor haar ‘een prioriteit zijn’, maar doet geen concrete beloftes. Vier getuigenissen vanop de speelplaats. 

5. Producent grijpt in: Chinese studenten moeten niet langer 11 uur per dag werken om genoeg iPhones te maken

Foxconn, de belangrijkste toeleverancier van Apple in Azië, liet stagiairs illegaal overuren maken bij het produceren van de iPhone X. Het bedrijf heeft inmiddels ingegrepen.

6. Hoe Mladic Bosnië blijft verdelen: is hij nu een monster of een beschermengel?

In Bosnië wordt uiterst verdeeld gereageerd op het vonnis voor Ratko Mladic. Terwijl de nabestaanden van zijn slachtoffers juichen in het overwegend islamitische Sarajevo, voelen de Bosnische Serviërs - nauwelijks 15 kilometer verderop - zich andermaal in de hoek gedrukt. Dubbelverslag vanuit een land dat er eigenlijk geen is.

Ratko Mladic.Beeld ANP

7. Nachten worden steeds lichter, besparing en techniek ten spijt

Wereldwijd werden stedelijke gebieden de afgelopen vijf jaar bijna 10 procent helderder. Dat blijkt uit satellietmetingen tussen 2012 en 2016, de meest gedetailleerde meting van de kunstverlichting op aarde tot dusver.

Aan het koffieapparaat

1. Zo vind je morgen de beste Black Friday-deals

Black Friday is een Amerikaanse traditie die de afgelopen jaren naar ons deel van de wereld is overgewaaid. Maar je portemonnee kan er maar blij om zijn. Hier zijn een paar ideeën om het meeste te halen uit de massa promoties in tech-producten die morgen op je worden afgevuurd.

2. Netflix lijkt met een virusje te kampen

De minderjarige huisgenoten van journalist Pieter Dumon - allemaal van het vrouwelijke geslacht - hebben een duidelijke voorliefde voor prinsessen, de kleur roze en tekenfilms met dieren in de hoofdrol. En dat heeft enkele vervelende gevolgen voor zijn Netflix-profiel. Vandaar deze wanhopige oproep.

3. "Jim Carrey? Die bestaat niet meer"

“Jim Carrey is gek geworden!”, las u de voorbije maanden op internet. Wij konden exclusief met hem spreken over de fascinerende Netflix-documentaire Jim & Andy: The Great Beyond, en we kunnen u geruststellen: zijn verstand is Carrey niet kwijt. Zijn ego wel. De superster van weleer is vandaag een halve kluizenaar die meer schildert dan acteert.

Jim Carrey.Beeld rv Francois Duhamel/Netflix