Direct naar artikelinhoud
Film

Zakdoekjes binnen handbereik? Dit zijn de 6 zieligste Disney-sterfscènes

Scène uit Bambi.

De dood is een steeds belangrijker thema in Disney-films. Maar er is veel veranderd in het 'Tragisch Koninkrijk', sinds Bambi's moeder niet terugkwam. We zetten de 6 zieligste Disney-sterfscènes op een rijtje.

6 - Frozen: de koning en koningin van Arendelie

Stemmig en geserreerd, dat is het verscheiden van het koningspaar van Arendelle, in een scheepsramp ter zee. We zien enkel hun schip verdwijnen in de golven, en direct daarna een paleishuishouding gedompeld in rouw. De koning en koningin komen om op hun zoektocht naar een genezing voor de (gevaarlijke) magische krachten van dochter Elsa. Arme Elsa, zij werd al zo geplaagd door schuldgevoel.

5 - De klokkenluider van de Notre Dame: Quasimodo's moeder

Wreed en gruwelijk, zelfs voor Disneybegrippen, is het lot van de moeder van Quasimodo. Opgejaagd op haar blote voeten in de sneeuw, hollend om haar baby te beschermen tegen het gewelddadige gezag. Een achtervolging, een duw, en een ongelukkige val, zij breekt haar nek op de gladde traptreden, en de tragische Quasimodo is niet alleen mismaakt maar ook moederloos.

4 - Finding Nemo: Coral

Nóg een moeder die haar kinderen probeert te beschermen en daarbij het leven laat. Dit keer een klein oranje clownsvisje, dat het in de strijd om haar kroost dapper opneemt tegen een vraatzuchtige barracuda. Onverschillig grist het monster ze allemaal weg, moeder incluis, maar één klein misvormd visseneitje blijft over. Geen wonder dat Nemo's vader Marlin zo'n humorloze, overbezorgde zenuwpees wordt.

3 - Bambi: de moeder van Bambi

Omdat iedereen aan Bambi wel een mild kindertrauma overhield.

2 - The Lion King: Mufasa

Extra hartverscheurend door de sardonische streken van slechterik Scar, die niet alleen eigenhandig zijn broer uit de weg ruimt, maar ook moedwillig zijn kleine neefje Simba met een levenslang schuldgevoel opzadelt.

1 - Up: Ellie

De allerdroevigste Disney-Pixar-sterfscène, gewoon op hoge leeftijd in een ziekenhuisbed. Zo verdrietig omdat we net getuige waren van het lange, gelukkige leven samen van Ellie en Carl, in al hun liefdevolle bescheidenheid bijna volmaakt, maar met nog één grote droom die niet vervuld werd. Nu is het te laat, en blijft Carl eenzaam achter, vervuld van spijt en zelfverwijt.